Pregled bibliografske jedinice broj: 825427
Aktivna i inteligentna ambalaža za pakiranje hrane
Aktivna i inteligentna ambalaža za pakiranje hrane // Proceedings on USB of 17th International Conference on Materials, Tribology and Recycling MATRIB 2016 / Žmak, Irena ; Aleksandrov Fabijanić, Tamara ; Ćorić, Danko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2016. str. 324-335 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 825427 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivna i inteligentna ambalaža za pakiranje hrane
(Active and intelligent food packaging)
Autori
Pugar, Daniel ; Haramina, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Proceedings on USB of 17th International Conference on Materials, Tribology and Recycling MATRIB 2016
/ Žmak, Irena ; Aleksandrov Fabijanić, Tamara ; Ćorić, Danko - Zagreb : Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju (HDMT), 2016, 324-335
Skup
17th International Conference on Materials, Tribology and Recycling MATRIB 2016
Mjesto i datum
Vela Luka, Hrvatska, 23.06.2016. - 25.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
aktivna ambalaža; inteligentna ambalaža; nanočestice; antimikrobno djelovanje
(active packaging; intelligent packaging; nano particles; antimicrobial activity)
Sažetak
Razvoj ambalaže za pakiranje hrane usmjeren je na poboljšanje kvalitete i sigurnosti. Bakterije, plijesni i gljivice organizmi su koji se razvijaju u hrani, a štetni su za zdravlje krajnjeg korisnika. Kako bi se spriječio razvoj mikroba tijekom transporta i skladištenja hrane, i osigurala kvaliteta proizvoda, zadnjh godina razvijaju se novi materijali za pakiranje hrane. Posebna pažnja usmjerena je na ugradnju nanočestica sa antimikrobnim djelovanjem u ambalažu načinjenu od polimernih materijala. Takva aktivna ambalaža predstavlja novi oblik pakiranja, čiji je osnovni cilj produljenje roka valjanosti hrane, pri čemu se zadržavaju nutricionističke vrijednosti i osigurava mikrobiološka sigurnost. Aktivna ambalaža reagira na promjene u proizvodu i samostalno utječe na njih. S druge strane, inteligentna ambalaža posjeduje indikatore na svojoj površini koji mogu osjetiti promjene unutar pakiranja, te informirati korisnika o tim promjenama, ali ne smije mijenjati osobine ambalaže. I aktivna i inteligentna ambalaža imaju mnoge prednosti u odnosu na tradicionalna pakiranja, stoga se očekuje njihov daljnji razvoj i sve veća primjena. U ovom radu opisane su aktivna i inteligentna ambalaža, njihova svojstva i područja primjene, te su dani odgovori na neka od najvažnijih pitanja vezanih uz nanočestice u polimernoj ambalaži za pakiranje hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb