Pregled bibliografske jedinice broj: 825236
Kakvoća domaćeg bijelog vina Pinot sivi iz podregije Slavonija
Kakvoća domaćeg bijelog vina Pinot sivi iz podregije Slavonija, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 825236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća domaćeg bijelog vina Pinot sivi iz podregije Slavonija
(Quality of domestic white wine Pinot gris from the subregion Slavonija)
Autori
Čobanov, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2016
Stranica
38
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
bijelo vino; HPLC- metoda; papirna kromatografija; Pinot sivi
(HPLC-method; Pinot Gris; thin-layer chromatography; white wine)
Sažetak
Cilj završnog rada bio je odrediti parametre kakvoće domaćeg bijelog vina sorte Pinot sivi iz vinogorja Požega–Pleternica, podregije Slavonija, berba 2015. Osnovna analiza vina je izvršena u analitičko-kemijskom laboratoriju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta gdje je određen udio etanola, koncentracija neprevrelog šećera, slobodnog, vezanog i ukupnog sumpora, te hlapljivih i ukupnih kiselina. Papirnom kromatografijom utvrđena je prisutnost vinske, jabučne i mliječne kiseline, a HPLC-metodom određene su koncentracije glukoze, etanola, glicerola, mliječne i octene kiseline. Svi analizirani parametri koji podliježu zakonskoj regulativi, nalaze se unutar dopuštenih granica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)