Pregled bibliografske jedinice broj: 824983
Turizam Hrvatske kao potpora poljoprivrednom razvitku
Turizam Hrvatske kao potpora poljoprivrednom razvitku, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 824983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Turizam Hrvatske kao potpora poljoprivrednom razvitku
(Croatian Tourism as a support for agricultural development)
Autori
Pandža, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2016
Stranica
42
Mentor
Grgić, Ivo
Neposredni voditelj
Zrakić, Magdalena
Ključne riječi
turizam; poljoprivreda; utjecaj; Republika Hrvatska
(tourism; agriculture; impact; Croatia)
Sažetak
Turizam ima značajan utjecaj na sve gospodarske djelatnosti pa tako i na poljoprivredu što do sada nije značajnije istraživano. Dio poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, domaćih, ali i uvoznih, podmiruje potrebe turističke potrošnje. Turistička potražnja za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima se podmiruje iz domaće proizvodnje, ali i iz uvoza. Očekuje se veći utjecaj turizma na promjene u strukturi, ali i količini domaće poljoprivredne proizvodnje što iziskuje veću povezanost i usklađenost turizma sa poljoprivredom i prehrambeno-prerađivačkom industrijom. Za potrebe istraživanja provedena je deskriptivna analiza sekundarnih izvora podataka (tzv. desk-top metoda), a utjecaj turizma na promjene proizvodnje odabranih poljoprivrednih proizvoda istražen je upotrebom korelacijske analize. Od izvora podataka u radu je korištena znanstvena i stručna literatura, podaci Državnog zavoda za statistiku te dostupni materijali na Internetu. Predmet istraživanja je utjecaj turizma na poljoprivredu Hrvatske odnosno u radu se pošlo od pretpostavke da porast turističke potrošnje nije imao utjecaja na promjene poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Turistička potrošnja može i ima potencijal apsorbirati značajne količine domaće poljoprivredne proizvodnje te na taj način potaknuti primarnu proizvodnju, ali i utjecati na povećanje prerađivačkih kapaciteta. Istraživanje je pokazalo da turizam nije značajnije utjecao na promjene u proizvodnji kukuruza, pšenice, grožđa, maslina, maslinovog ulja i vina, ali je imao utjecaj na proizvodnju voća i povrća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb