Pregled bibliografske jedinice broj: 824749
Redukcija unosa soli u cilju prevencije hipertenzije
Redukcija unosa soli u cilju prevencije hipertenzije, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 824749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Redukcija unosa soli u cilju prevencije hipertenzije
(Reduction of salt intake for the prevention of hypertension)
Autori
Pirović, Jerka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2014
Stranica
32
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
hipertenzija; sol; redukcija; DASH; nutricionist
(hypertension; salt; reduction; DASH; nutritionist)
Sažetak
Različite dijete predstavljanju različite modele prehrane, tako je u ovom radu cilj prikazati važnost redukcije unosa soli kao prihvatljivog modela koji bi trebao biti prvi korak u prevenciji hipertenzije. Prevelik unos soli sa sobom nosi i posljedice kao što su hipertenzija i kardiovaskularne bolesti, koje su postale globalni javnozdravstveni problem te vodeći uzrok smrtnosti u svijetu i Republici Hrvatskoj. U cilju prevencije hipertenzije razvijen je i poseban plan prehrane, DASH, koji se temelji na prehrani bogatoj voćem i povrćem, a naglasak stavlja na redukciju unosa soli i zasićenih masti. Provedena je svjetska studija u 7 zemalja , također i u Republici Hrvatskoj. Studije su pokušale dobiti informacije o unosu soli, svijesti i stavovima ljudi kad je riječ o unosu soli i posljedicama koje nosi. Pokazalo se da je unos soli mnogo veći od preporuka , a razumijevanje i svijest o važnosti redukcije vrlo niska. Bitnu ulogu u edukaciji i informiranju stanovništva, uz liječnike , moraju svakako imati nutricionisti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)