Pregled bibliografske jedinice broj: 824736
Regionalna različitost energetske i nutritivne ponude u učeničkim domovima
Regionalna različitost energetske i nutritivne ponude u učeničkim domovima, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 824736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regionalna različitost energetske i nutritivne ponude u učeničkim domovima
(Regional differences of energy and nutrient offers of boarding schools)
Autori
Šanko, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2014
Stranica
32
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
adolescenti; pravilna prehrana; učenički domovi
(32 pages; 9 figures; 9 tables; 33 references; 2 supplements)
Sažetak
Adolescencija je period između djetinjstva i odrasle dobi. Energetske potrebe adolescenata su povećane jer trebaju podržati rast i razvoj u pubertetu. Upravo iz tog razloga je pravilna prehrana od iznimne važnosti. Učenički domovi provode organiziranu prehranu za učenike te je bitno da ona zadovoljava njihove energetske i nutritivne potrebe. U ovom radu su prikupljeni podaci prehrambenih ponuda u učeničkim domovima s ciljem utvrđivanja prehrambene ponude i postojanja razlika odnosno sličnosti između ponuda kontinentalne i primorske Hrvatske. Za utvrđivanje razlika među regijama korišten je t-test te je zbog ograničenja deskriptivne statistike primjenjena klaster analiza i analiza prema glavnim komponentama. Rezultati t-testa pokazuju da ne postoji značajna razlika između energetske i nutritivne ponude primorske i kontinentalne Hrvatske. Primjena alata multivarijatne analize kao što je analiza glavnih komponenata omogućila je razdvajanje ponude kontinentalne i priobalne regije, ali ne i sezonske ponude. Time su pokazana ograničenja primjena univarijatne statistike te prednost primjene multivarijatne analize koja je u ovom radu pokazala u kojim parametrima se kontinentalna i primorska ponuda značajno razlikuje. Utvrđene su značajne razlike u sadržaju ukupne energije, masti, zasićenih masti, ugljikohidrata, proteina, natrija, željeza i kolesterola, u regionalnim ponudama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)