Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 824702

NUTRITIVNI DOPRINOS BUČE U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA


Međimurec, Sonja
NUTRITIVNI DOPRINOS BUČE U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 824702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NUTRITIVNI DOPRINOS BUČE U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA
(Nutritional contribution of pumpkins while fighting oxidative stress)

Autori
Međimurec, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
41

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
buča; antioksidansi; β karoten; BR reakcija; NIR
(pumpkins; antioxidants; β-carotene; BR reaction; NIR)

Sažetak
Antioksidansi su tvari prirodno prisutne u hrani koje pomažu u borbi protiv štetnih učinaka slobodnih radikala. Unos antioksidanasa nužan je za zdravlje cijelog organizma. Buče su bogate prirodnim antioksidansima flavonoidima, karotenoidima, vitaminom C. β karoten, kao najpoznatiji predstavnik skupine karotenoida, daje bučama narančastu boju. Cilj rada bio je primjenom Briggs-Rauscher-ove reakcije i blisko infracrvene spektrometrije usporediti antioksidacijski kapacitet svježih buča i termički obrađenih kuhanjem, mikrovalovima i prženjem. Iz rezultata je vidljivo da uzorci buče Hokkaido imaju znatno veće vrijeme inhibicije (IT), što upućuje i na proporcionalno veću antioksidacijsku aktivnost. Ekstrakcija se provela dvjema metodama: refluksiranjem i ekstrakcijom u ultrazvučnoj kupelji. Provedena je i kolorimetrijska analiza uzoraka. Rezultati t-testa pokazuju da ne postoje signifikantne razlike između uzoraka dobivenih različitom metodom ekstrakcije (p > 0, 05). Multivarijatni modeli omogućili su uspješnu predikciju antioksidacijske aktivnosti (BRAI) i parametra boje (a*) na blisko-infracrvenog apsorpcijskog spektra uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Međimurec, Sonja
NUTRITIVNI DOPRINOS BUČE U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Međimurec, S. (2014) 'NUTRITIVNI DOPRINOS BUČE U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\djimurec, Sonja}, year = {2014}, pages = {41}, keywords = {bu\v{c}a, antioksidansi, β karoten, BR reakcija, NIR}, title = {NUTRITIVNI DOPRINOS BU\v{C}E U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA}, keyword = {bu\v{c}a, antioksidansi, β karoten, BR reakcija, NIR}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\djimurec, Sonja}, year = {2014}, pages = {41}, keywords = {pumpkins, antioxidants, β-carotene, BR reaction, NIR}, title = {Nutritional contribution of pumpkins while fighting oxidative stress}, keyword = {pumpkins, antioxidants, β-carotene, BR reaction, NIR}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font