Pregled bibliografske jedinice broj: 824702
NUTRITIVNI DOPRINOS BUČE U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA
NUTRITIVNI DOPRINOS BUČE U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 824702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NUTRITIVNI DOPRINOS BUČE U BORBI PROTIV OKSIDACIJSKIOG STRESA
(Nutritional contribution of pumpkins while fighting oxidative stress)
Autori
Međimurec, Sonja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
41
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
buča; antioksidansi; β karoten; BR reakcija; NIR
(pumpkins; antioxidants; β-carotene; BR reaction; NIR)
Sažetak
Antioksidansi su tvari prirodno prisutne u hrani koje pomažu u borbi protiv štetnih učinaka slobodnih radikala. Unos antioksidanasa nužan je za zdravlje cijelog organizma. Buče su bogate prirodnim antioksidansima flavonoidima, karotenoidima, vitaminom C. β karoten, kao najpoznatiji predstavnik skupine karotenoida, daje bučama narančastu boju. Cilj rada bio je primjenom Briggs-Rauscher-ove reakcije i blisko infracrvene spektrometrije usporediti antioksidacijski kapacitet svježih buča i termički obrađenih kuhanjem, mikrovalovima i prženjem. Iz rezultata je vidljivo da uzorci buče Hokkaido imaju znatno veće vrijeme inhibicije (IT), što upućuje i na proporcionalno veću antioksidacijsku aktivnost. Ekstrakcija se provela dvjema metodama: refluksiranjem i ekstrakcijom u ultrazvučnoj kupelji. Provedena je i kolorimetrijska analiza uzoraka. Rezultati t-testa pokazuju da ne postoje signifikantne razlike između uzoraka dobivenih različitom metodom ekstrakcije (p > 0, 05). Multivarijatni modeli omogućili su uspješnu predikciju antioksidacijske aktivnosti (BRAI) i parametra boje (a*) na blisko-infracrvenog apsorpcijskog spektra uzorka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)