Pregled bibliografske jedinice broj: 824690
TEORIJA ODLUČIVANJA U PLANIRANJU PREHRANE- ANALIZA OBROKA UČENIČKIH DOMOVA
TEORIJA ODLUČIVANJA U PLANIRANJU PREHRANE- ANALIZA OBROKA UČENIČKIH DOMOVA, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 824690 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TEORIJA ODLUČIVANJA U PLANIRANJU PREHRANE- ANALIZA OBROKA UČENIČKIH DOMOVA
(DECISION-MAKING THEORY IN DIET PLANNING - MEAL ANALYSIS OF STUDETN DORMITORIES)
Autori
Dumbović, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2009
Stranica
39
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
teorija odlučivanja u planiranju prehrane; vodič prehrane; skupine namirnica; učenički domovi
(theory of decision-making in planning meals; guide nutrition; food groups; student dormitories)
Sažetak
U ovom radu promatrani su jelovnici učeničkog doma sa svrhom određivanja njihove kvalitete promatraju li se učestalost pojavljivanja promatranih skupina namirnica. U radu su opisane skupine namirnica koje su navedene u vodiču pravilne prehrane u obliku piramide, a to su žitarice ; povrće i voće ; mlijeko, mesa, ribe, jaja ; masti i šećeri. Promatrani su jelovnici učeničkih domova i to njihove dnevne ponude za 7 tjedana. Također .su promatrane čimbenici koji utječu na sastavljanje jelovnika, a svrstavaju se u teoriju odlučivanja planiranja prehrane. Ponavljanje pojedinih namirnica iz promatranih skupina su izražene frekvencijama te su dobiveni rezultati, koji su predstavljali prosječan broj serviranja u danu, uspoređeni sa preporučenim vrijednostima za pojedinu skupinu namirnica iz piramide pravilne prehrane. Zaključeno je da jelovnici zadovoljavaju unos nekih skupina namirnica, konkretno mlijeka, povrća, voća i šećera dok unos nije bio prihvatljiv za žitarice, meso, ribu, jaja te masti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)