Pregled bibliografske jedinice broj: 824645
Utjecaj aflatoksina B1 i okratoksina A na morfološke osobine bakterija mliječne kiseline
Utjecaj aflatoksina B1 i okratoksina A na morfološke osobine bakterija mliječne kiseline, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 824645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj aflatoksina B1 i okratoksina A na morfološke
osobine bakterija mliječne kiseline
(The effects of aflatoxin B1 and ochratoxin A on
the morphological characteristics of lactic acid
bacteria)
Autori
Šunjić, Romano
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2016
Stranica
24
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
aflatoksin B1 ; okratoksin A ; Lactobacillus plantarum ; krivulja rasta ; morfološke osobine bakterija
(aflatoxin B1 ; ochratoxin A ; Lactobacillus plantarum ; growth curve ; morphological characteristics of bacteria)
Sažetak
Cilj rada je istražiti utjecaj aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA) na preživljavanje i morfološke osobine bakterije Lactobacillus plantarum 1K. Toksično djelovanje mikotoksina, osim na čovjeka, životinje i biljke, dokazano je i u mikroba (bakterije, kvasci, plijesni, protozoe), a najčešće kroz inhibiciju rasta. Mikrobni rast ovisi o uvjetima okoline u kojoj se mikrobi nalaze kao i izloženosti kemijskim agensima, a prikazuje se najčešće u obliku krivulje rasta. Krivulja rasta bakterije Lactobacillus plantarum 1K određivana je u prisutnosti AFB1 i OTA tijekom 48 sati uzgoja metodom neizravnog određivanja broja živih stanica, brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi izraženih kao log10 CFU/mL. Morfološke osobine stanica, kao što su dužina i širina, određene su metodom mikrometrije upotrebom objektnog i okularnog mikrometra. Iz dobivenih rezultata uočeno je da oba istraživana mikotoksina utječu i na bakterijski rast i na dimenzije stanica bakterije L. plantarum 1K u ovisnosti o vremenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb