Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 824639

Utjecaj završne tjelesne mase crnih slavonskih svinja na fizikalno-kemijska i senzorna svojstva kulena


Samac, Danijela; Senčić, Đuro; Novoselec, Josip; Klarić, Ivana; Steiner, Zvonimir; Klir, Željka; Bugarić, Elvira
Utjecaj završne tjelesne mase crnih slavonskih svinja na fizikalno-kemijska i senzorna svojstva kulena // Krmiva 2016. / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2016. str. 22-23 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 824639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj završne tjelesne mase crnih slavonskih svinja na fizikalno-kemijska i senzorna svojstva kulena
(Influence of final body weight of Black Slavonian pigs on physicochemical and sensory properties of kulen)

Autori
Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana ; Steiner, Zvonimir ; Klir, Željka ; Bugarić, Elvira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Krmiva 2016. / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2016, 22-23

Skup
XXIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2016.

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2016. - 03.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; kakvoća kulena
(Black Slavonian Pig ; quality of kulen)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 48 crnih slavonskih svinja. Od ukupno istraživanih 48 crnih slavonskih svinja, 16 su tovljene do oko 100 kg završne tjelesne mase (skupina A), 16 do oko 120 kg završne tjelesne mase (skupina B) i 16 do oko 130 kg završne tjelesne mase (skupina C). Za vrijeme tova svinje su hranjene krmnim smjesama, dobivenim miješanjem žitarica (kukuruz i ječam) sa superkoncentratom „35“. Svinje iz svih skupina (A, B, C) hranjene su tijekom prvog razdoblja tova krmnom smjesom s 14% sirovih proteina, a tijekom drugog razdoblja tova krmnom smjesom s 12% sirovih proteina. Nakon klanja svinjske polovice ohlađene su na +4°C, te je odvojeno meso buta, leđnog dijela i plećke (but i leđni dio 76, 96% : plećka 19, 24), za preradu u kulen. Meso je začinjeno (3, 80%) i punjeno u slijepo crijevo (Caecum). Kulen je nanizan na prećke za sušenje u sušionici (pušnici), gdje se sušio i zrio tijekom sljedećih 9 mjeseci. Nakon zrenja kulena provedeno je komisijsko ocjenjivanje senzornih svojstava kulena, mjerena je boja kulena, pH vrijednost, te je provedena kemijska analiza kulenja. Na temelju istraživanja utjecaja završne tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kakvoću kulena (fizikalno-kemijska i senzorna svojstva) zaključeno je da završna tjelesna masa svinja nije značajno (p>0, 05) utjecala na pH (5, 92:5, 96:5, 97) vrijednost kulena, na parametre boje L* (35, 38:36, 66:36, 72), a* (17, 08:17, 10:17, 36) i b* (9, 27: 10, 00: 10, 11) kulena, na sadržaj vode (31, 45%:31, 39%:32, 10%) i sadržaj pepela (6, 37%: 6, 21%:6, 07%), ali je utvrđeno da s porastom završne tjelesne mase, vrlo značajno (p<0, 01) opada sadržaj sirovih proteina od 45, 94 % do 43, 59 %) u kulenu, dok je sadržaj sirovih masti viši kod skupina s većom završnom tjelesnom masom. Prilikom ocjene senzornih svojstava kulena, nisu uočene značajne razlike (p>0, 05) za vanjski izgled (4, 42:4, 50:4, 52), strukturu (2, 67:2, 75:2, 76), izgled prereza (8, 30:8, 50:8, 42) i miris kulena (4, 65:4, 60:4, 75), dok su utvrđene vrlo značajne razlike (p<0, 01) u okusu (8, 75:9, 32:9, 52) kulena. Kulen od mesa svinja većih tjelesnih masa imao je bolji okus. S obzirom na to, može se zaključiti da se odabirom završne tjelesne mase može utjecati na kakvoću kulena od crnih slavonskih svinja. Ključne riječi: crna slavonska svinja, kakvoća kulena

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Samac, Danijela; Senčić, Đuro; Novoselec, Josip; Klarić, Ivana; Steiner, Zvonimir; Klir, Željka; Bugarić, Elvira
Utjecaj završne tjelesne mase crnih slavonskih svinja na fizikalno-kemijska i senzorna svojstva kulena // Krmiva 2016. / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2016. str. 22-23 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Samac, D., Senčić, Đ., Novoselec, J., Klarić, I., Steiner, Z., Klir, Ž. & Bugarić, E. (2016) Utjecaj završne tjelesne mase crnih slavonskih svinja na fizikalno-kemijska i senzorna svojstva kulena. U: Lulić, S. (ur.)Krmiva 2016..
@article{article, author = {Samac, Danijela and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Novoselec, Josip and Klari\'{c}, Ivana and Steiner, Zvonimir and Klir, \v{Z}eljka and Bugari\'{c}, Elvira}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2016}, pages = {22-23}, keywords = {Crna slavonska svinja, kakvo\'{c}a kulena}, title = {Utjecaj zavr\v{s}ne tjelesne mase crnih slavonskih svinja na fizikalno-kemijska i senzorna svojstva kulena}, keyword = {Crna slavonska svinja, kakvo\'{c}a kulena}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Samac, Danijela and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Novoselec, Josip and Klari\'{c}, Ivana and Steiner, Zvonimir and Klir, \v{Z}eljka and Bugari\'{c}, Elvira}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2016}, pages = {22-23}, keywords = {Black Slavonian Pig, quality of kulen}, title = {Influence of final body weight of Black Slavonian pigs on physicochemical and sensory properties of kulen}, keyword = {Black Slavonian Pig, quality of kulen}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font