Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 824424

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost


Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 264-267 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 824424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost
(Nutritional value of pork - prejudice and reality)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII (2016); 264-267

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Svinjsko meso ; nutritivna vrijednost
(Pork meat ; nutritional value)

Sažetak
Općenito vlada stereotipno mišljenje da je svinjetina masna, bogata kolesterolom i nezdrava za ljudski organizam, Međutim, mršava (krta) svinjetina bogata je bjelančevinama, esencijalnim aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B-kompleksa. Svinjska mast ima povoljan omjer zasićenih, nezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na druge vrste mesa. Nezasićene masne kiseline zaštitno djeluju na srce i krvne žile. Sadržaj kolesterola u mršavoj svinjetini manji je nego u nekim drugim vrstama mesa. Tako, npr., mršava janjetina i govedina više pogoduju nastanku koronarne tromboze i infarkta miokarda nego mršava svinjetina. Bogatstvo svinjetine vitaminima B-kompleksa (B1, B2, B6, B12, niacin, folna kiselina) štite ljudski organizam od bolesti živčanog sustava i mentalnih poremećaja. Ključne riječi: svinjsko meso, nutritivna vrijednost

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 264-267 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Senčić, Đ. & Samac, D. (2016) Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII, 264-267.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2016}, pages = {264-267}, keywords = {Svinjsko meso, nutritivna vrijednost}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIII}, issn = {1332-0025}, title = {Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost}, keyword = {Svinjsko meso, nutritivna vrijednost} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2016}, pages = {264-267}, keywords = {Pork meat, nutritional value}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIII}, issn = {1332-0025}, title = {Nutritional value of pork - prejudice and reality}, keyword = {Pork meat, nutritional value} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font