Pregled bibliografske jedinice broj: 824424
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude i stvarnost // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 264-267 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 824424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa - predrasude
i stvarnost
(Nutritional value of pork - prejudice and reality)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII
(2016);
264-267
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
Svinjsko meso ; nutritivna vrijednost
(Pork meat ; nutritional value)
Sažetak
Općenito vlada stereotipno mišljenje da je svinjetina masna, bogata kolesterolom i nezdrava za ljudski organizam, Međutim, mršava (krta) svinjetina bogata je bjelančevinama, esencijalnim aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B-kompleksa. Svinjska mast ima povoljan omjer zasićenih, nezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na druge vrste mesa. Nezasićene masne kiseline zaštitno djeluju na srce i krvne žile. Sadržaj kolesterola u mršavoj svinjetini manji je nego u nekim drugim vrstama mesa. Tako, npr., mršava janjetina i govedina više pogoduju nastanku koronarne tromboze i infarkta miokarda nego mršava svinjetina. Bogatstvo svinjetine vitaminima B-kompleksa (B1, B2, B6, B12, niacin, folna kiselina) štite ljudski organizam od bolesti živčanog sustava i mentalnih poremećaja. Ključne riječi: svinjsko meso, nutritivna vrijednost
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek