Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 824138

Kobilje mlijeko: sastav i frakcije proteina u usporedbi s drugim vrstama mlijeka


Potočnik, Klemen; Gantner, Vesna; Kuterovac, Krešimir; Cividini, Angela
Kobilje mlijeko: sastav i frakcije proteina u usporedbi s drugim vrstama mlijeka // Mljekarstvo, 61 (2011), 2; 107-113 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 824138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kobilje mlijeko: sastav i frakcije proteina u usporedbi s drugim vrstama mlijeka
(Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species)

Autori
Potočnik, Klemen ; Gantner, Vesna ; Kuterovac, Krešimir ; Cividini, Angela

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 61 (2011), 2; 107-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kobilje mlijeko ; humano mlijeko ; mlijeko preživača ; kemijski sastav ; frakcije proteina
(mare's milk ; human milk ; milk ruminants ; chemical composition ; protein fractions)

Sažetak
Upotreba kobiljeg mlijeka kao funkcionalne hrane, s ciljem poboljšanja kvalitete života, osobito djeci netolerantnoj na kravlje mlijeko s utvrđenim neurodermatitisima, alergijama te sličnim poremećajima, tema je mnogih rasprava posljednjih godina. No, nedovoljno je znanstvenih studija koje bi predlagale upotrebu kobiljeg mlijeka baziranu na znanstvenim činjenicama. Ciljevi ovoga rada bili su utvrđivanje sličnosti između kobiljeg mlijeka i mlijeka preživača (goveda, ovce i koze) te humanog mlijeka, obzirom na kemijski sastav mlijeka te proteinske frakcije odnosno proteine sirutke, kazeine te veličinu micela. Utvrđene razlike analizirane su s aspekta upotrebe kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi te komparirane s kravljim mlijekom. Obzirom na sastav, kobilje mlijeko slično je humanom glede sadržaja sirovih proteina, minerala i laktoze, no sadrži značajno manji udio mliječne masti. Obzirom na glavne proteinske frakcije, kobilje je mlijeko slično humanom uz izuzetak kazeinaskog N, čiji je sadržaj u humanom dvostruko niži, dok su u mlijeku preživača utvrđene znatno veće razlike. Sadržaj ukupnih proteina sirutke i neproteinskog dušika (NPN) sličan onome u humanom i kobiljem utvrđen je i u kozjem mlijeku. Sadržaj kazeina u mlijeku najniži je u humanom mlijeku, tri puta je viši u kobiljem, šest do sedam puta viši u kozjem i kravljem, te više od deset puta u mlijeku ovaca. Obzirom na mnoge uspoređene komponente i frakcije, kobilje je mlijeko sličnije humanom u odnosu na mlijeko preživača. Detaljna usporedba proteinskih frakcija ukazuje na vrlo veliku razliku između mlijeka različitih vrsta domaćih životinja. Prije znanstveno utemeljene preporuke upotrebe kobiljeg mlijeka kao funkcionalne hrane u prehrani ljudi potrebne su dodatne znanstvene studije te klinička istraživanja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Vesna Gantner (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Potočnik, Klemen; Gantner, Vesna; Kuterovac, Krešimir; Cividini, Angela
Kobilje mlijeko: sastav i frakcije proteina u usporedbi s drugim vrstama mlijeka // Mljekarstvo, 61 (2011), 2; 107-113 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Potočnik, K., Gantner, V., Kuterovac, K. & Cividini, A. (2011) Kobilje mlijeko: sastav i frakcije proteina u usporedbi s drugim vrstama mlijeka. Mljekarstvo, 61 (2), 107-113.
@article{article, author = {Poto\v{c}nik, Klemen and Gantner, Vesna and Kuterovac, Kre\v{s}imir and Cividini, Angela}, year = {2011}, pages = {107-113}, keywords = {kobilje mlijeko, humano mlijeko, mlijeko pre\v{z}iva\v{c}a, kemijski sastav, frakcije proteina}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {61}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Kobilje mlijeko: sastav i frakcije proteina u usporedbi s drugim vrstama mlijeka}, keyword = {kobilje mlijeko, humano mlijeko, mlijeko pre\v{z}iva\v{c}a, kemijski sastav, frakcije proteina} }
@article{article, author = {Poto\v{c}nik, Klemen and Gantner, Vesna and Kuterovac, Kre\v{s}imir and Cividini, Angela}, year = {2011}, pages = {107-113}, keywords = {mare's milk, human milk, milk ruminants, chemical composition, protein fractions}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {61}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Mare’s milk: composition and protein fraction in comparison with different milk species}, keyword = {mare's milk, human milk, milk ruminants, chemical composition, protein fractions} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font