Pregled bibliografske jedinice broj: 823891
Alelopatski utjecaj invazivne vrste ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) na usjeve
Alelopatski utjecaj invazivne vrste ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) na usjeve, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 823891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alelopatski utjecaj invazivne vrste ambrozije
(Ambrosia artemisiifolia L.) na usjeve
(Allelopathic effect of invasive species common
ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) on crops)
Autori
Pezerović, Toni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
21.06
Godina
2016
Stranica
28
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
alelopatija ; Ambrosia artemisiifolia L. ; vodeni ekstrakti ; biljni ostatci ; usjevi
(allelopathy ; Ambrosia artemisiifolia L. ; water extracts ; plant residues ; crops)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi alelopatski utjecaj ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) na klijavost i rast ječma, pšenice, soje, salate, mrkve i bosiljka. U laboratorijskim uvjetima ispitivan je utjecaj vodenih ekstrakata od suhe nadzemne mase ambrozije u koncentracijama od 1, 5 i 10% u petrijevim zdjelicama, te utjecaj biljnih ostataka ambrozije u dozama od 10, 20 i 30 g/kg tla u pokusu s posudama. Vodeni ekstrakti smanjili su klijavost svih ispitivanih usjeva, i do 100%. Duljina klijanaca i svježa masa također su inhibirane, posebice s višim koncentracijama. Soja se pokazala kao najtolerantnija na djelovanje ekstrakata. Biljni ostatci značajno su smanjili klijavost samo salate i to za 6, 4%. Najveći inhibitorni učinak na duljinu korijena zabilježen je kod mrkve, a duljinu izdanka kod bosiljka. Biljni ostatci pokazali su pozitivni i negativni utjecaj na svježu i suhu masu usjeva. Ječam i soja bili su pod najvećim, dok na pšenicu biljni ostatci nisu imali nikakav utjecaj. Utjecaj biljnih ostataka bio je manje izražen od ekstrakata u petrijevkama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)