Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 823628

Antimikrobna aktivnost meduna jele (Abies alba Mill.)na bakterijske vrste Staphylococcus spp. i Acinetobacter spp.


Knapić, Matea
Antimikrobna aktivnost meduna jele (Abies alba Mill.)na bakterijske vrste Staphylococcus spp. i Acinetobacter spp., 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za Biotehnologiju, Rijeka


CROSBI ID: 823628 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna aktivnost meduna jele (Abies alba Mill.)na bakterijske vrste Staphylococcus spp. i Acinetobacter spp.
(Antimicrobial activity fir honeydew honey (Abies alba Mill.) on Staphylococcus spp. and Acinetobacter spp.)

Autori
Knapić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za Biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
56

Mentor
Malenica Staver, Mladenka

Neposredni voditelj
Gobin, Ivana

Ključne riječi
medun jele; bakterijska rezistencija; antimikrobno djelovanje; Staphylococcus; Acinetobacter
(honeydew honey; bacterial resistance; antimicrobial activity; Staphylococcus; Acinetobacter)

Sažetak
Bakterijska rezistencija jedan je od vodećih zdravstvenih problema u svijetu, a inovacija u razvoju novih antibiotika je sve manje. Medljikovac je vrsta meda kojeg proizvode pčele od medne rose (medljike)koju izlučuju same biljke i insekti hraneći se floemskim sokovima.Ukoliko se radi o medljikovcu od crnogorične medljike uvriježen je naziv medun. Medun karakteriziraveći udio trisaharidai mineralnih tvari. Pokazuje antimikrobno djelovanje, no još uvijek nije dovoljno istražen. U ovom radu ispitivana je antimikrobna aktivnost četiri uzorka meduna jele (Abies alba Mill.) prikupljenih s različitih područja Gorskog kotara na bakterijske vrste Staphylococcus spp.i Acinetobacter spp. Antimikrobna aktivnost meduna testirana je metodom difuzije u agaru, određivanjem zona inhibicije, tepomoću dilucijske metode, određivanjem minimalne inhibitorne i minimalne baktericidne koncentracije. Rezultati su pokazali osjetljivost testiranih bakterijskih sojeva na sva četiri ispitivana uzorka meduna te je već pri koncentraciji od 0, 0125 g/mL zapažena minimalna inhibitorna koncentracija za stafilokoke, a za acinetobaktere pri koncentraciji od 0, 025 g/mL. Dobiveni rezultatiotvaraju područje za daljnja istraživanja koja bi dovela do primjene meduna ili njegovih sastavnicau liječenju infekcijskih bolesti uzrokovanih rezistentnim bakterijskim vrstama Staphylococcus spp. i Acinetobacter spp.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Profili:

Avatar Url Mladenka Malenica (mentor)

Avatar Url Ivana Gobin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knapić, Matea
Antimikrobna aktivnost meduna jele (Abies alba Mill.)na bakterijske vrste Staphylococcus spp. i Acinetobacter spp., 2014., diplomski rad, diplomski, Odjel za Biotehnologiju, Rijeka
Knapić, M. (2014) 'Antimikrobna aktivnost meduna jele (Abies alba Mill.)na bakterijske vrste Staphylococcus spp. i Acinetobacter spp.', diplomski rad, diplomski, Odjel za Biotehnologiju, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Knapi\'{c}, Matea}, year = {2014}, pages = {56}, keywords = {medun jele, bakterijska rezistencija, antimikrobno djelovanje, Staphylococcus, Acinetobacter}, title = {Antimikrobna aktivnost meduna jele (Abies alba Mill.)na bakterijske vrste Staphylococcus spp. i Acinetobacter spp.}, keyword = {medun jele, bakterijska rezistencija, antimikrobno djelovanje, Staphylococcus, Acinetobacter}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Knapi\'{c}, Matea}, year = {2014}, pages = {56}, keywords = {honeydew honey, bacterial resistance, antimicrobial activity, Staphylococcus, Acinetobacter}, title = {Antimicrobial activity fir honeydew honey (Abies alba Mill.) on Staphylococcus spp. and Acinetobacter spp.}, keyword = {honeydew honey, bacterial resistance, antimicrobial activity, Staphylococcus, Acinetobacter}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font