Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 823546

Ekspanzija sloja kukuruznog zrna hibrida Bc 492 l ovisnosti o brzini radnog medija


Pliestić, Stjepan
Ekspanzija sloja kukuruznog zrna hibrida Bc 492 l ovisnosti o brzini radnog medija // Zbornik radova "XIII. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja" / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 17-43 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 823546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekspanzija sloja kukuruznog zrna hibrida Bc 492 l ovisnosti o brzini radnog medija
(Expanding the Bc 492 hybrid corn kernel dependinc on the airflow velocity in the crossflow dryer)

Autori
Pliestić, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova "XIII. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja" / Pliestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 17-43

Skup
XIII. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 22.01.1997. - 24.01.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
protok; pad tIaka; fluidizacija; količina vlage; sušenje; sferičnost; poroznost; zrno kukuruza
(airflow; pressure drop; fluidization; moisture content; drying; sphericality; porosity; corn kernel)

Sažetak
Radom se obraduju istraživanja ekspanzije sloja zrnja koja se mijenja sušenjem materijala. Mjerenjem brzine radnog medija (zraka) kod koje nastupa ekspanzija utvrđeno je da se i veličina ekspanzije mijenja u zavisnosti s promjenom visine sloj a sušenog materijala, odnosno u zavisnosti je s promjenom fizikalnih osobina zrnja u procesu sušenja. Promjenom navedenih karakteristika dolazi i do promjene točke fluidizacije sloja. Na laboratorijskom modelu sušare obavljeno je mjerenje veličina svih utjecajnih čimbenika, a kao temeljni element mjeren je pad tlaka u sloju materijala. Na temelju rezultata tih mjerenja, kao i na temelju teoretske analize procesa, načinjen je proračun volumena i poroznosti ekspandiranog sloja. Za primjenu zakonitosti strujanja radnog medija kroz sloj biološkog materijala bilo je neophodno zrno zamijeniti s nekim od poznatih geometrijskih oblika, u ovom slučaju za to je odabrana sferičnost, odnosno koeficijent prilagodbe tijela kugli. Paralelno s primarnim istraživanjima obavljeno je i istraživanje osnovnih fizikalnih parametara zrna kukuruza hibrida Bc 492. Primarno je istraživanje obavljeno na 48 uzoraka uz brzinu medija od 0, 8 m/s kao i temperaturnom nivou radnog medija od 110 °C s različitim početnim vlažnostima uzoraka. Sušeni sloj biološkog materijala mijenjao je visinu tijekom procesa sušenja, poradi smanjenja dimenzija zrnja. Promjenom dimenzija zrnja u sloju mijenja se i poroznost sloja navedenog materijala. U tim uvjetima sušenja utvrđena je linearna promjena visine sloja materijala u zavisnosti o vlažnosti materijala. Rad služi i kao podloga za konstrukciju industrijskih sušara, te njihovo opremanje mjernom i regulacijskom opremom. Predložen je matematički model ovisnosti navedenih veličina za određivanje točke početka ekspanzije sloja materijala. Na temelju navedenog predlaže se uvođenje dodatnih veličina ovisnosti pada tlaka sloja i brzine prostrujavanja radnog medija u automatski sustav za cjelovito vođenje industrijskih sušara za kukuruz.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Pliestić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pliestić, Stjepan
Ekspanzija sloja kukuruznog zrna hibrida Bc 492 l ovisnosti o brzini radnog medija // Zbornik radova "XIII. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja" / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 17-43 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pliestić, S. (1997) Ekspanzija sloja kukuruznog zrna hibrida Bc 492 l ovisnosti o brzini radnog medija. U: Zbornik radova "XIII. međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja".
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan}, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {1997}, pages = {17-43}, keywords = {protok, pad tIaka, fluidizacija, koli\v{c}ina vlage, su\v{s}enje, sferi\v{c}nost, poroznost, zrno kukuruza}, title = {Ekspanzija sloja kukuruznog zrna hibrida Bc 492 l ovisnosti o brzini radnog medija}, keyword = {protok, pad tIaka, fluidizacija, koli\v{c}ina vlage, su\v{s}enje, sferi\v{c}nost, poroznost, zrno kukuruza}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan}, editor = {Pliesti\'{c}, S.}, year = {1997}, pages = {17-43}, keywords = {airflow, pressure drop, fluidization, moisture content, drying, sphericality, porosity, corn kernel}, title = {Expanding the Bc 492 hybrid corn kernel dependinc on the airflow velocity in the crossflow dryer}, keyword = {airflow, pressure drop, fluidization, moisture content, drying, sphericality, porosity, corn kernel}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font