Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 823409

Mediteranski začini – više od okusa


Milolović, Lucija; Perić, Marija; Abram, Maja
Mediteranski začini – više od okusa // Zbornik sažetaka / Rukavina, Tomislav (ur.).
Rijeka, 2016. (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 823409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mediteranski začini – više od okusa
(Mediterranean spices - more than taste)

Autori
Milolović, Lucija ; Perić, Marija ; Abram, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka / Rukavina, Tomislav - Rijeka, 2016

Skup
Sedmi studentski kongres „Prehrana i klinička dijetoterapija“

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 10.06.2016. - 12.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
mediteranski začini; aromatično začinsko bilje; antimikrobni učinak; antioksidativni učinak; bioaktivne komponente
(Mediterranean spices; aromatic herbs; antimicrobial; antioxidant effect; bioactive components)

Sažetak
Začini su dijelovi biljaka koji se koriste u nutricionistički neznatnoj vrijednosti kao dodatak hrani za aromatiziranje okusa. Koriste se u svježem obliku, osušeni ili pak njihovi ekstrakti. Začinsko bilje našeg kraja, poput ružmarina, kadulje, bosiljka i origana, ima značajno mjesto u mediteranskoj kuhinji koja se često spominje s aspekta smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, reguliranja probave i tjelesne težine. No, mediteranski začini puno su više osim pojačivača okusa i mirisa jelima, jer služe za konzerviranje hrane i imaju ljekovita, antimikrobna, antiseptička, antioksidativna i druga svojstva. Cilj rada je, pretraživanjem stručne i znanstvene literature, pronaći znanstvene dokaze o ulozi mediteranskih začina u unaprjeđenju zdravlja i istaknuti bioaktivne komponente koje su odgovorne za njihov antimikrobni učinak te antioksidativnu moć.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Napomena
Milolović L, Perić M studentice Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicina MF Rijeka



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Maja Abram (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milolović, Lucija; Perić, Marija; Abram, Maja
Mediteranski začini – više od okusa // Zbornik sažetaka / Rukavina, Tomislav (ur.).
Rijeka, 2016. (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Milolović, L., Perić, M. & Abram, M. (2016) Mediteranski začini – više od okusa. U: Rukavina, T. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Milolovi\'{c}, Lucija and Peri\'{c}, Marija and Abram, Maja}, editor = {Rukavina, T.}, year = {2016}, keywords = {mediteranski za\v{c}ini, aromati\v{c}no za\v{c}insko bilje, antimikrobni u\v{c}inak, antioksidativni u\v{c}inak, bioaktivne komponente}, title = {Mediteranski za\v{c}ini – vi\v{s}e od okusa}, keyword = {mediteranski za\v{c}ini, aromati\v{c}no za\v{c}insko bilje, antimikrobni u\v{c}inak, antioksidativni u\v{c}inak, bioaktivne komponente}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {Milolovi\'{c}, Lucija and Peri\'{c}, Marija and Abram, Maja}, editor = {Rukavina, T.}, year = {2016}, keywords = {Mediterranean spices, aromatic herbs, antimicrobial, antioxidant effect, bioactive components}, title = {Mediterranean spices - more than taste}, keyword = {Mediterranean spices, aromatic herbs, antimicrobial, antioxidant effect, bioactive components}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font