Pregled bibliografske jedinice broj: 822911
PROCJENA PREHRAMBENOG STATUSA I PRIMJENJIVOSTI LINEARNOG OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE TRUDNICA S GESTACIJSKIM DIJABETESOM
PROCJENA PREHRAMBENOG STATUSA I PRIMJENJIVOSTI LINEARNOG OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE TRUDNICA S GESTACIJSKIM DIJABETESOM, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA PREHRAMBENOG STATUSA I PRIMJENJIVOSTI LINEARNOG OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE TRUDNICA S GESTACIJSKIM DIJABETESOM
(EVALUATION OF NUTRITIONAL STATUS AND APPLICABILITY OF THE LINEAR OPTIMIZATION METHOD IN MENU PLANNING FOR PREGNANT WOMEN WITH GESTATIONAL DIABETES)
Autori
Orešković, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
22.01
Godina
2014
Stranica
60
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
gestacijski dijabetes; linearno optimiranje; planiranje prehrane
(gestational diabetes; linear optimisation; menu planning)
Sažetak
Gestacijski dijabetes (šećerna bolest trudnoće) je dijagnoza koja zbog nedavnog uvođenja novih, strožih kriterija zahvaća sve veći broj trudnica. Budući da se u Hrvatskoj svim trudnicama oboljelim od gestacijskog dijabetesa preporučuje univerzalni ogledni jelovnik od 1800 kcal, u istraživanje je uključeno 6 trudnica sa navedenom dijagnozom s ciljem procjene njihovog prehrambenog statusa i određivanja individualnih energetskih i nutritivnih potreba. Trodnevnim dnevnikom prehrane analizirano je pridržavanje preporučenog broja jedinica iz sustava zamjena Američkog udruženja za dijabetes (American Diabetes Association, ADA). Rezultati su pokazali da je univerzalni ogledni jelovnik neadekvatan za 4 od 6 trudnica čije su energetske potrebe veće od 1800 kcal, te da niti jedna trudnica nije konzumirala preporučeni broj jedinica ADA sustava zamjena. Cilj ovog rada bio je i ispitati primjenjivost metode linearnog optimiranja u individualnom planiranju prehrane trudnica s gestacijskim dijabetesom. Rezultati su pokazali da je metoda korisna za izradu konkretnih jelovnika, međutim nije primjenjiva za izradu oglednih jelovnika budući da na taj način izrađeni jelovnici nisu u skladu s preporučenim brojem jedinica ADA sustava zamjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)