Pregled bibliografske jedinice broj: 822899
ANALIZA PREHRANE DJECE OBOLJELE OD ŠEĆERNE BOLESTI TIP 1
ANALIZA PREHRANE DJECE OBOLJELE OD ŠEĆERNE BOLESTI TIP 1, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZA PREHRANE DJECE OBOLJELE OD ŠEĆERNE BOLESTI TIP 1
(THE ANALYSIS OF CHILD NUTRITION WITH TYPE 1 DIABETES)
Autori
Soldo, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
03.07
Godina
2015
Stranica
54
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
dijabetes tip 1; povijest prehrane; energetski unos; prehrana; HbA1c
(diabetes type 1; diet; diet history; energy intake; HbA1c)
Sažetak
Dijetoterapija je ključna komponenta skrbi o dijabetesu. U radu je istražena uspješnost kontrole dijabetesa s obzirom na prehrambene navike, trajanje bolesti i životni stil ispitanika. Istraživanje je provedeno s 23 ispitanika, dobi 9 - 17 godina sa šećernom bolešću tipa 1. Uz suglasnost roditelja, prikupljena je povijest prehrane, što je uključilo (i) prehrambene navike, (ii) antropometrijske i biokemijske parametre te (iii) opće mišljenje o prehrani. Rezultati ukazuju na činjenicu kako uspješnost kontrole bolesti slabi s vremenom, naime kod 50% djece koja imaju bolest manje od jedne godine, nalaz HbA1c je < 6, 5%, dok niti jedan ispitanik koji ima bolest više od 10 godina nema HbA1c < 6, 5%. Ciljana vrijednost za ovaj parametar je < 7%. Bolest je bolje kontrolirana kod djevojaka (niže vrijednosti HbA1c). 69% ispitanika smatra poželjnim uključiti nutricionista u tim koji se brine o njihovom zdravlju, dok njih 9% nalazi da to nije potrebno. Dnevni unos energije je ispod preporučenih vrijednosti (Ed 6676 kJ, preporuka = 10 900 kJ). Rezultati pokazuju kako bi tijekom cijelog liječenja, posebno kod bolesnika s dužim trajanjem bolesti, te muških bolesnika bilo poželjno uključiti i nutricioniste jer se kod njih pokazuju lošiji rezultati u kontroli šećerne bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)