Pregled bibliografske jedinice broj: 822898
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva
(Application of near-infrared spectroscopy and Briggs-Rauscher reaction in measurement of polyphenolic compounds)
Autori
Polović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
55
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
: prehrana; antioksidansi; ukupni fenoli; BR reakcija; NIR spektroskopija
(diet; antioxidant; total phenols; BR reaction; NIR spectroscopy)
Sažetak
Voće i povrće je bogato polifenolima, glavnim izvorom antioksidansa u prehrani, a pripisuju im se brojni pozitivni učinci na zdravlje. Istraživanje je provedeno na sedam različitih namirnica. Cilj rada bio je uz standardne metode određivanja ukupnih fenola s Folin-Ciocalteu reagensom, koristiti i one metode koje se rijeđe koriste u analizi uzoraka bogatih polifenolima, a to su blisko-infracrvena spektroskopija i Briggs-Rauscherova reakcija. Ekstrakcija uzoraka provedena je metodom refluksa i u ultrazvučnoj kupelji. Primijenjeni su jednostavni regresijski modeli i korelacije, te multivarijatni alati kao što je analiza klastera, faktorska analiza te analiza glavnih komponenata kako bi se ispitale veze među promatranim podacima. Najveći udio ukupnih fenola određen je u ekstraktu goji (344 mg GAE/100g uzorka), a najmanji u vrganju (38 mg GAE/100g uzorka). Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscherove reakcije pokazala se vrlo uspješnom u mjerenju polifenolnih spojeva te je tako najveću vrijednost antioksidacijske aktivnosti pokazao goji (BRAI=3, 63), a najmanju avokado (BRAI=0, 03) dok se spektroskopijom mogao odrediti tzv. „otisak prsta“ fenolnih spojeva ispitivanih uzoraka, te navedene uzorke razdvojiti ovisno o načinu pripreme ekstrakta te sadržaju polifenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)