Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822898

Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva


Polović, Ivana
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva
(Application of near-infrared spectroscopy and Briggs-Rauscher reaction in measurement of polyphenolic compounds)

Autori
Polović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
55

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
: prehrana; antioksidansi; ukupni fenoli; BR reakcija; NIR spektroskopija
(diet; antioxidant; total phenols; BR reaction; NIR spectroscopy)

Sažetak
Voće i povrće je bogato polifenolima, glavnim izvorom antioksidansa u prehrani, a pripisuju im se brojni pozitivni učinci na zdravlje. Istraživanje je provedeno na sedam različitih namirnica. Cilj rada bio je uz standardne metode određivanja ukupnih fenola s Folin-Ciocalteu reagensom, koristiti i one metode koje se rijeđe koriste u analizi uzoraka bogatih polifenolima, a to su blisko-infracrvena spektroskopija i Briggs-Rauscherova reakcija. Ekstrakcija uzoraka provedena je metodom refluksa i u ultrazvučnoj kupelji. Primijenjeni su jednostavni regresijski modeli i korelacije, te multivarijatni alati kao što je analiza klastera, faktorska analiza te analiza glavnih komponenata kako bi se ispitale veze među promatranim podacima. Najveći udio ukupnih fenola određen je u ekstraktu goji (344 mg GAE/100g uzorka), a najmanji u vrganju (38 mg GAE/100g uzorka). Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscherove reakcije pokazala se vrlo uspješnom u mjerenju polifenolnih spojeva te je tako najveću vrijednost antioksidacijske aktivnosti pokazao goji (BRAI=3, 63), a najmanju avokado (BRAI=0, 03) dok se spektroskopijom mogao odrediti tzv. „otisak prsta“ fenolnih spojeva ispitivanih uzoraka, te navedene uzorke razdvojiti ovisno o načinu pripreme ekstrakta te sadržaju polifenolnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Polović, Ivana
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Polović, I. (2013) 'Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Polovi\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {55}, keywords = {: prehrana, antioksidansi, ukupni fenoli, BR reakcija, NIR spektroskopija}, title = {Primjena blisko-infracrvene spektroskopije i Briggs-Rauscher reakcije u mjerenju polifenolnih spojeva}, keyword = {: prehrana, antioksidansi, ukupni fenoli, BR reakcija, NIR spektroskopija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Polovi\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {55}, keywords = {diet, antioxidant, total phenols, BR reaction, NIR spectroscopy}, title = {Application of near-infrared spectroscopy and Briggs-Rauscher reaction in measurement of polyphenolic compounds}, keyword = {diet, antioxidant, total phenols, BR reaction, NIR spectroscopy}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font