Pregled bibliografske jedinice broj: 822897
Nutritivni doprinos šumskog voća u borbi protiv oksidacijskog stresa
Nutritivni doprinos šumskog voća u borbi protiv oksidacijskog stresa, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni doprinos šumskog voća u borbi protiv oksidacijskog stresa
(Nutritional contribution of berries while fighting oxidative stress)
Autori
Bečić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
44
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
stres; šumsko voće; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost; kolorimetrija
(stress; berries; phenolic compounds; antioxidant activity; colorimetry)
Sažetak
Stres je prisutan u svakom organizmu, stoga je nužna ravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i unosa antioksidanasa. Organizam najbolje iskorištava nutrijente iz prirodnih izvora tj. hrane, a slabije iz dodataka prehrani. Šumsko voće nudi bogatstvo vitamina, mineralnih tvari i fitokemikalija od kojih većina imaju antioksidacijska svojstva. Cilj je rada bio ispitati udio ukupnih fenola (UF) i Briggs-Rauscherovom metodom odrediti antioksidacijsku aktivnost (AOA) šumskog voća (jagode, kupine, maline, borovnice i crveni ribizl) te dodatka prehrani vitamina C. Prilikom ekstrakcije fenolnih spojeva primijenjene su dvije metode: refluksiranje i ekstrakcija u ultrazvučnoj kupelji. Također se provela kolorimetrijska analiza uzoraka. Rezultati ukazuju na najveću koncentraciju UF u uzorku dodatka prehrani vitamina C, ali i najmanju AOA istog uzorka. Korišteni su jednostavni regresijski modeli kako bi se ustanovilo postoji li linearna povezanost ispitivanih parametara. Prema navedenom modelu, koncentracija UF šumskog voća je u pozitivno linearnoj vezi s AOA izraženoj kao Briggs-Raucherov antioksidacijski indeks. Kolorimetrijska analiza pokazala je da tamniji i više plavo-zeleni ekstrakti imaju jaču AOA od onih svjetlijih i žuto-crvenih. Rezultati t-testa i ANOVA pokazuju da ne postoje signifikantne razlike između uzoraka dobivenih različitom metodom ekstrakcije (p > 0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)