Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822897

Nutritivni doprinos šumskog voća u borbi protiv oksidacijskog stresa


Bečić, Ivana
Nutritivni doprinos šumskog voća u borbi protiv oksidacijskog stresa, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivni doprinos šumskog voća u borbi protiv oksidacijskog stresa
(Nutritional contribution of berries while fighting oxidative stress)

Autori
Bečić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
44

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
stres; šumsko voće; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost; kolorimetrija
(stress; berries; phenolic compounds; antioxidant activity; colorimetry)

Sažetak
Stres je prisutan u svakom organizmu, stoga je nužna ravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i unosa antioksidanasa. Organizam najbolje iskorištava nutrijente iz prirodnih izvora tj. hrane, a slabije iz dodataka prehrani. Šumsko voće nudi bogatstvo vitamina, mineralnih tvari i fitokemikalija od kojih većina imaju antioksidacijska svojstva. Cilj je rada bio ispitati udio ukupnih fenola (UF) i Briggs-Rauscherovom metodom odrediti antioksidacijsku aktivnost (AOA) šumskog voća (jagode, kupine, maline, borovnice i crveni ribizl) te dodatka prehrani vitamina C. Prilikom ekstrakcije fenolnih spojeva primijenjene su dvije metode: refluksiranje i ekstrakcija u ultrazvučnoj kupelji. Također se provela kolorimetrijska analiza uzoraka. Rezultati ukazuju na najveću koncentraciju UF u uzorku dodatka prehrani vitamina C, ali i najmanju AOA istog uzorka. Korišteni su jednostavni regresijski modeli kako bi se ustanovilo postoji li linearna povezanost ispitivanih parametara. Prema navedenom modelu, koncentracija UF šumskog voća je u pozitivno linearnoj vezi s AOA izraženoj kao Briggs-Raucherov antioksidacijski indeks. Kolorimetrijska analiza pokazala je da tamniji i više plavo-zeleni ekstrakti imaju jaču AOA od onih svjetlijih i žuto-crvenih. Rezultati t-testa i ANOVA pokazuju da ne postoje signifikantne razlike između uzoraka dobivenih različitom metodom ekstrakcije (p > 0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bečić, Ivana
Nutritivni doprinos šumskog voća u borbi protiv oksidacijskog stresa, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Bečić, I. (2013) 'Nutritivni doprinos šumskog voća u borbi protiv oksidacijskog stresa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {44}, keywords = {stres, \v{s}umsko vo\'{c}e, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost, kolorimetrija}, title = {Nutritivni doprinos \v{s}umskog vo\'{c}a u borbi protiv oksidacijskog stresa}, keyword = {stres, \v{s}umsko vo\'{c}e, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost, kolorimetrija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Be\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {44}, keywords = {stress, berries, phenolic compounds, antioxidant activity, colorimetry}, title = {Nutritional contribution of berries while fighting oxidative stress}, keyword = {stress, berries, phenolic compounds, antioxidant activity, colorimetry}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font