Pregled bibliografske jedinice broj: 822894
Primjena modeliranja u praćenju kakvoće prehrane u učeničkim domovima
Primjena modeliranja u praćenju kakvoće prehrane u učeničkim domovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena modeliranja u praćenju kakvoće prehrane u učeničkim domovima
(Application of modelling in the quality monitoring of meals in boarding schools)
Autori
Križanac, Silvia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
18.12
Godina
2012
Stranica
52
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
modeliranje; kakvoća organizirane prehrane; intervencija; željezo
(modelling; quality of organised nourishment; intervention; iron)
Sažetak
U ovom radu istaknute su statističke metode primijenjene u utvrđivanju sličnosti i različitosti u energetskom i nutritivnom unosu na primjeru učeničkog doma u Hrvatskoj, praćenjem sezonske ponude kako i uspješnost intervencije. Intervencija predstavlja primjenu računala u planiranju tjednih planova prehrane s ciljem usklađenja s preporukama. U analizi podatka korištena je deskriptivna statistika i regresijski modeli. Praćena je nutritivna i energetska ponuda tijekom 14 dana te broj serviranja prema osnovnim skupinama namirnica, za dvije sezone (proljeće/ljeto i jesen/zima). Obzirom na rezultate gdje je raspon energije dnevnih ponuda varirao od 2122 do 3589 kcal/dan, te udjela masti koji su odstupali od preporuka zbog veće zastupljenosti masti bogatih zasićenim masnim kiselinama, primijenjeno je računalno planiranje prehrane (intervencija) kako bi se ponuda uskladila s preporukama i smanjilo velike oscilacije u energetskoj ponudi. Također je izabran jedan mineral (željezo) kako bi se pratio i njegov sadržaj u obrocima prije i nakon intervencije. Upotreba računalne aplikacije je rezultirala primjerenom energetskom i nutritivnom ponudom koja je usklađena s preporukama te s većom zastupljenošću namirnica iz skupina voće, povrće te mlijeko i mliječni proizvodi. Modeli su pokazali kako je za izvor željeza bolja kombinacija namirnica iz različitih skupina, posebno žitarice u kombinaciji s povrćem, voćem ili mesom nego unosom samo mesa i zamjena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)