Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822894

Primjena modeliranja u praćenju kakvoće prehrane u učeničkim domovima


Križanac, Silvia
Primjena modeliranja u praćenju kakvoće prehrane u učeničkim domovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena modeliranja u praćenju kakvoće prehrane u učeničkim domovima
(Application of modelling in the quality monitoring of meals in boarding schools)

Autori
Križanac, Silvia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
18.12

Godina
2012

Stranica
52

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
modeliranje; kakvoća organizirane prehrane; intervencija; željezo
(modelling; quality of organised nourishment; intervention; iron)

Sažetak
U ovom radu istaknute su statističke metode primijenjene u utvrđivanju sličnosti i različitosti u energetskom i nutritivnom unosu na primjeru učeničkog doma u Hrvatskoj, praćenjem sezonske ponude kako i uspješnost intervencije. Intervencija predstavlja primjenu računala u planiranju tjednih planova prehrane s ciljem usklađenja s preporukama. U analizi podatka korištena je deskriptivna statistika i regresijski modeli. Praćena je nutritivna i energetska ponuda tijekom 14 dana te broj serviranja prema osnovnim skupinama namirnica, za dvije sezone (proljeće/ljeto i jesen/zima). Obzirom na rezultate gdje je raspon energije dnevnih ponuda varirao od 2122 do 3589 kcal/dan, te udjela masti koji su odstupali od preporuka zbog veće zastupljenosti masti bogatih zasićenim masnim kiselinama, primijenjeno je računalno planiranje prehrane (intervencija) kako bi se ponuda uskladila s preporukama i smanjilo velike oscilacije u energetskoj ponudi. Također je izabran jedan mineral (željezo) kako bi se pratio i njegov sadržaj u obrocima prije i nakon intervencije. Upotreba računalne aplikacije je rezultirala primjerenom energetskom i nutritivnom ponudom koja je usklađena s preporukama te s većom zastupljenošću namirnica iz skupina voće, povrće te mlijeko i mliječni proizvodi. Modeli su pokazali kako je za izvor željeza bolja kombinacija namirnica iz različitih skupina, posebno žitarice u kombinaciji s povrćem, voćem ili mesom nego unosom samo mesa i zamjena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Križanac, Silvia
Primjena modeliranja u praćenju kakvoće prehrane u učeničkim domovima, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Križanac, S. (2012) 'Primjena modeliranja u praćenju kakvoće prehrane u učeničkim domovima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{z}anac, Silvia}, year = {2012}, pages = {52}, keywords = {modeliranje, kakvo\'{c}a organizirane prehrane, intervencija, \v{z}eljezo}, title = {Primjena modeliranja u pra\'{c}enju kakvo\'{c}e prehrane u u\v{c}eni\v{c}kim domovima}, keyword = {modeliranje, kakvo\'{c}a organizirane prehrane, intervencija, \v{z}eljezo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{z}anac, Silvia}, year = {2012}, pages = {52}, keywords = {modelling, quality of organised nourishment, intervention, iron}, title = {Application of modelling in the quality monitoring of meals in boarding schools}, keyword = {modelling, quality of organised nourishment, intervention, iron}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font