Pregled bibliografske jedinice broj: 822880
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u praćenju kakvoće bobičastog voća
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u praćenju kakvoće bobičastog voća, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822880 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u praćenju kakvoće bobičastog voća
(Application of near-infrared spectroscopy to monitor the quality of wild berry fruit)
Autori
Nebojan, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
39
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
bobičasto voće; NIR; DPPH; fenoli; BR reakcija
(berries; NIR; DPPH; phenols; BR reaction)
Sažetak
Ekstrakti bobičastog voća analizirani su primjenom blisko-infracrvene spektroskopije (NIRS) koja se može koristiti kao kvantitativna i kvalitativna metoda za detekciju, identifikaciju i razvrstavanje sirovina poput bobičastog voća te nadzirati njihovu kvalitetu. Praćeni su spektri voća mjereni difuznom trans-reflektancom i ti spektri su korišteni u kemometrijskoj analizi. Raspon NIR instrumenta korištenog u ovom istraživanju bio je od 904 - 1699 nm. Također je mjeren sadržaj ukupnih fenola, te je mjerena antioksidacijska aktivnost pomoću DPPH metode i Briggs-Rauscher-ove reakcije. Cilj rada bio je odrediti potencijal primjene infracrvene spektroskopije u međusobnom razlikovanju uzoraka (svježi ili stari 1 mjesec) kao i određivanje linearne veze među promatranim varijablama. Primijenjene su kemometrijske metode te je analiza NIR spektara ukazala na promjene u određenim valnim duljinama koje odgovaraju C-H kombinacijama i prvom overtonu navedene veze. Također je jednostavnim PLS modelom pokazana značajnost utjecaja skladištenja na NIR spektre (79%), a time i utjecaj na kvalitetu uzoraka koja opada ovisno o trajanju skladištenja. Ovo istraživanje je pokazalo kako NIR spektroskopija ima potencijal kao metoda koja može razlikovati uzorke prema načinu skladištenja, kao i za predikciju sadržaja ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti prema određenim valnim duljinama spektra. Svi rezultati pokazuju svrhovitost korištenja NIR za on-line praćenje kvalitete proizvoda i njihove selekcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)