Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822880

Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u praćenju kakvoće bobičastog voća


Nebojan, Ivana
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u praćenju kakvoće bobičastog voća, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822880 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u praćenju kakvoće bobičastog voća
(Application of near-infrared spectroscopy to monitor the quality of wild berry fruit)

Autori
Nebojan, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
39

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
bobičasto voće; NIR; DPPH; fenoli; BR reakcija
(berries; NIR; DPPH; phenols; BR reaction)

Sažetak
Ekstrakti bobičastog voća analizirani su primjenom blisko-infracrvene spektroskopije (NIRS) koja se može koristiti kao kvantitativna i kvalitativna metoda za detekciju, identifikaciju i razvrstavanje sirovina poput bobičastog voća te nadzirati njihovu kvalitetu. Praćeni su spektri voća mjereni difuznom trans-reflektancom i ti spektri su korišteni u kemometrijskoj analizi. Raspon NIR instrumenta korištenog u ovom istraživanju bio je od 904 - 1699 nm. Također je mjeren sadržaj ukupnih fenola, te je mjerena antioksidacijska aktivnost pomoću DPPH metode i Briggs-Rauscher-ove reakcije. Cilj rada bio je odrediti potencijal primjene infracrvene spektroskopije u međusobnom razlikovanju uzoraka (svježi ili stari 1 mjesec) kao i određivanje linearne veze među promatranim varijablama. Primijenjene su kemometrijske metode te je analiza NIR spektara ukazala na promjene u određenim valnim duljinama koje odgovaraju C-H kombinacijama i prvom overtonu navedene veze. Također je jednostavnim PLS modelom pokazana značajnost utjecaja skladištenja na NIR spektre (79%), a time i utjecaj na kvalitetu uzoraka koja opada ovisno o trajanju skladištenja. Ovo istraživanje je pokazalo kako NIR spektroskopija ima potencijal kao metoda koja može razlikovati uzorke prema načinu skladištenja, kao i za predikciju sadržaja ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti prema određenim valnim duljinama spektra. Svi rezultati pokazuju svrhovitost korištenja NIR za on-line praćenje kvalitete proizvoda i njihove selekcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nebojan, Ivana
Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u praćenju kakvoće bobičastog voća, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Nebojan, I. (2013) 'Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u praćenju kakvoće bobičastog voća', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nebojan, Ivana}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {bobi\v{c}asto vo\'{c}e, NIR, DPPH, fenoli, BR reakcija}, title = {Primjena blisko-infracrvene spektroskopije u pra\'{c}enju kakvo\'{c}e bobi\v{c}astog vo\'{c}a}, keyword = {bobi\v{c}asto vo\'{c}e, NIR, DPPH, fenoli, BR reakcija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nebojan, Ivana}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {berries, NIR, DPPH, phenols, BR reaction}, title = {Application of near-infrared spectroscopy to monitor the quality of wild berry fruit}, keyword = {berries, NIR, DPPH, phenols, BR reaction}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font