Pregled bibliografske jedinice broj: 822874
Nelinearno optimiranje u planiranju prehrane trudnica s gestacijskim dijabetesom
Nelinearno optimiranje u planiranju prehrane trudnica s gestacijskim dijabetesom, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nelinearno optimiranje u planiranju prehrane trudnica s gestacijskim dijabetesom
(Nonlinear optimization of menu planning for pregnant women with gestational diabetes)
Autori
Henc, Marta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
01.09
Godina
2015
Stranica
29
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
planiranje prehrane; neizrazita logika; modeliranje; optimiranje; gestacijski dijabetes
(menu planning; fuzzy logic; modelling; optimization; gestational diabetes)
Sažetak
U radu je prikazana primjena optimiranja u planiranju dnevne ponude namijenjene prehrani u vlastitom domu trudnica kojima je utvrđen gestacijski dijabetes. Na primjeru 6 trudnica koje se razlikuju u dobi, tjelesnoj masi i tjelesnoj visini je praćen jelovnik prije i nakon dijagnoze bolesti te je ispitana primjenjivost nelinearnog optimiranja u planiranju prehrane trudnica s gestacijskim dijabetesom prema preporukama ADA sustava tablica. Pokazalo se da je prehrana trudnica prije i nakon dijagnoze neadekvatna, no da se drugačijom kombinacijom njihovih obroka može postići adekvatna prehrana i upravo u toj kombinatorici je korištena neizrazita logika koja se pokazala vrlo učinkovitom u planiranju jelovnika prema dnevnim preporukama za oboljele od dijabetesa. Modelirane su krivulje pripadnosti za energiju te makronutrijente (masti, ugljikohidrate i proteine) te su u postupku optimiranja korišteni obroci koje trudnice inače konzumiraju. Individualno optimiranje dnevnih jelovnika iz postojeće ponude pokazalo je nužnost dodatnih prijedloga obroka koji bi se uključili u optimiranje kako bi se za svaku trudnicu mogao dati prijedlog od nekoliko dnevnih jelovnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)