Pregled bibliografske jedinice broj: 822865
Linearno optimiranje unosa proteina za sportaše
Linearno optimiranje unosa proteina za sportaše, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Linearno optimiranje unosa proteina za sportaše
(Linear optimisation of protein intake for athletes)
Autori
Frketić, Denis
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
01.09
Godina
2012
Stranica
29
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
prehrana; sportaši; računalno planiranje prehrane; LINDO
(Nutrition; Athletes; Computer nutrition planning; LINDO)
Sažetak
Budući da su energetske potrebe sportaša veće od energetskih potreba ljudi koji se ne bave aktivno sportom te je nužno prilagoditi prehranu. Kako bi se analizirao i planirao što veći broj dnevnih ponuda sportaša, primijenjena je računalna analiza i planiranje jelovnika. U tu svrhu je korištena digitalna baza kemijskog sastava hrvatskih namirnica. Analizirano je 7 dnevnih jelovnika osobe koja se rekreativno bavi sportom. Dnevni jelovnik je sačinjavao zajutrak, doručak, ručak, užina i večera. Prema prosječnim vrijednostima utvrđeni su nutrijenti čiji unos nije u skladu sa RDA, a posebno se nastojao zadovoljiti omjer unosa proteina biljnog i životinjskog podrijetla. Budući da su pojedini dnevni jelovnici značajno odstupali u unosu energije ili zastupljenošću pojedinog nutrijenta bilo je nužno planirati jelovnike od navedenih obroka čije kombinacije će zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe sportaša. U tu svrhu je korišten program LINDO. Ograničenja postavljena za optimalan jelovnik odnosila su se na: unos energije, udio makronutrijenata i unos mikronutrijenata (natrij, kalcij, vitamin C), pri čemu su funkcije cilja bile: (i) konstanta (xi=1), (ii) maksimalan unos proteina. Optimiranje se pokazalo uspješnim, jer su bez obzira na funkcije cilja uspješno predloženi različiti dnevni jelovnici koji zadovoljavaju energetske i nutritivne potrebe promatrane osobe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)