Pregled bibliografske jedinice broj: 822861
Dimenzije u računalnom planiranju jelovnika
Dimenzije u računalnom planiranju jelovnika, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822861 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dimenzije u računalnom planiranju jelovnika
(Dimensions in computerized menu planning)
Autori
Brazdičić, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
01.06
Godina
2012
Stranica
38
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
planiranje jelovnika; dimenzije; kriteriji; CBR; RBR
(menu planning; dimensions; criteria; CBR; RBR)
Sažetak
Složenost planiranja jela i/ili jelovnika se vrlo često umanjuje iako pravilno planiranje prehrane uključuje usklađivanje jelovnika (na dnevnoj, tjednoj razini) sa nizom preporuka, smjernica, kriterija i dimenzija te kombinacija koje moraju biti složene prema smjernicama zaključivanja na temelju pravila i/ili slučaja (Case-Based Reasoning, CBR i Rule-Based Reasoning, RBR). Ovaj rad prikazuje slijed planiranja jelovnika koji se odvija u nekoliko koraka – od prikupljanja smjernica i preporuka, do definiranja broja dana za koji se jelovnik planira. U radu su opisani koraci u pripremi planiranja jelovnika te je dan primjer jelovnika koji poštuje kriterije, dimenzije u planiranju uravnotežene prehrane kao i slaganje jelovnika prema pravilima zaključivanja na temelju slučaja i temelju pravila. U planiranje jela/jelovnika mogu se primijeniti i računala, ali je postupak predradnji kompleksan, što je prikazano u radu kroz jedan primjer koji predstavlja uravnoteženu ponudu koja zadovoljava sve kriterije i dimenzije u planiranju jela te se vodi smjernicama zaključivanja na temelju slučaja i pravila.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)