Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822817

Model raščlanjivanja uzoraka maslinovog ulja primjenom NIR spektroskopije


Slišković, Leda
Model raščlanjivanja uzoraka maslinovog ulja primjenom NIR spektroskopije, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Model raščlanjivanja uzoraka maslinovog ulja primjenom NIR spektroskopije
(Model of decoupling samples of olive oils using NIR spectroscopy)

Autori
Slišković, Leda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
01.07

Godina
2011

Stranica
26

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
NIR spektroskopija; kemometrija; modeliranje; maslinovo ulje
(NIR spectroscopy; chemometrics; modelling; olive oil)

Sažetak
Bliska infracrvena spektroskopija (NIR) je spektroskopska metoda koja koristi infracrveno područje elektromagnetskog spektra od 780 - 2500 nm. Tipična primjena uključuje farmaceutsku i medicinsku dijagnostiku, kontrolu kvalitete hrane i agrokemijske kontrole. Glavna prednost NIR-a je u tome što obično nije potrebna priprema uzoraka, stoga je analiza vrlo jednostavna i brza te se može provesti on-line. Glavno ograničenje snimljenih spektara u blisko infracrvenom području u analizi hrane je često preklapanje spektara što samu spektroskopiju čini manje precizno metodom što je čini sekundarnom metodom koja zahtjeva primjenu kemometrije. Cilj ovog rada bio je utvrditi mogućnost korištenja NIR spektroskopije za utvrđivanje različitosti uzoraka maslinovog ulja. Primjenom analize glavnih komponenata uzorci su uspješno razdvojeni u kategorije na temelju različitosti u njihovim karakteristikama. Rezultati jasno pokazuju potencijal za primjenu bliske infracrvene spektroskopije za nerazorno ispitivanje različitih uzoraka maslinovog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Slišković, Leda
Model raščlanjivanja uzoraka maslinovog ulja primjenom NIR spektroskopije, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Slišković, L. (2011) 'Model raščlanjivanja uzoraka maslinovog ulja primjenom NIR spektroskopije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sli\v{s}kovi\'{c}, Leda}, year = {2011}, pages = {26}, keywords = {NIR spektroskopija, kemometrija, modeliranje, maslinovo ulje}, title = {Model ra\v{s}\v{c}lanjivanja uzoraka maslinovog ulja primjenom NIR spektroskopije}, keyword = {NIR spektroskopija, kemometrija, modeliranje, maslinovo ulje}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sli\v{s}kovi\'{c}, Leda}, year = {2011}, pages = {26}, keywords = {NIR spectroscopy, chemometrics, modelling, olive oil}, title = {Model of decoupling samples of olive oils using NIR spectroscopy}, keyword = {NIR spectroscopy, chemometrics, modelling, olive oil}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font