Pregled bibliografske jedinice broj: 822814
Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom različitih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane
Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom različitih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom različitih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane
(Optimization of vegetarian menus using various databases of nutritional composition of food)
Autori
Orešković, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
01.07
Godina
2011
Stranica
37
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
baza podataka namirnica; linearno optimiranje; vegetarijanci
(nutrition database; linear optimisation; vegetarians)
Sažetak
Optimiranje predstavlja traženje najpovoljnijeg rješenja nekog problema, te je u ovom radu primijenjeno u planiranju jelovnika vegetarijanaca, točnije, vegana. Cilj ovog rada bio je utvrditi postoje li razlike u dnevnoj ponudi s obzirom na to koju bazu podataka o nutritivnom sastavu hrane se koristi. Obrađena je ponuda od 4 dnevna jelovnika, te se u radu s hrvatskom, danskom i USDA bazom podatka o energetskom i nutritivnom sastavu namirnica pokazalo da se navedene baze podataka razlikuju u mnogočemu – od broja namirnica koje sadrže, broja podataka o tim namirnicama do samih vrijednosti za navedene podatke. Budući da niti jedna dnevna ponuda nije zadovoljila dnevne potrebe za izabranu osobu (21-godišnju veganku), primjenom linearnog optimiranja (koristeći program LINDO) tražio se jelovnik koji će zadovoljiti sva zadana ograničenja, i minimum, tj. maksimum vrijednosti kao funkciju cilja. Optimiranjem su dobiveni različiti rezultati optimalne dnevne ponude za doručak, ručak, večeru i međuobrok ovisno o tome iz koje su baze uzeti podaci o sadržaju energije i nutrijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)