Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822814

Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom različitih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane


Orešković, Petra
Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom različitih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom različitih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane
(Optimization of vegetarian menus using various databases of nutritional composition of food)

Autori
Orešković, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
01.07

Godina
2011

Stranica
37

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
baza podataka namirnica; linearno optimiranje; vegetarijanci
(nutrition database; linear optimisation; vegetarians)

Sažetak
Optimiranje predstavlja traženje najpovoljnijeg rješenja nekog problema, te je u ovom radu primijenjeno u planiranju jelovnika vegetarijanaca, točnije, vegana. Cilj ovog rada bio je utvrditi postoje li razlike u dnevnoj ponudi s obzirom na to koju bazu podataka o nutritivnom sastavu hrane se koristi. Obrađena je ponuda od 4 dnevna jelovnika, te se u radu s hrvatskom, danskom i USDA bazom podatka o energetskom i nutritivnom sastavu namirnica pokazalo da se navedene baze podataka razlikuju u mnogočemu – od broja namirnica koje sadrže, broja podataka o tim namirnicama do samih vrijednosti za navedene podatke. Budući da niti jedna dnevna ponuda nije zadovoljila dnevne potrebe za izabranu osobu (21-godišnju veganku), primjenom linearnog optimiranja (koristeći program LINDO) tražio se jelovnik koji će zadovoljiti sva zadana ograničenja, i minimum, tj. maksimum vrijednosti kao funkciju cilja. Optimiranjem su dobiveni različiti rezultati optimalne dnevne ponude za doručak, ručak, večeru i međuobrok ovisno o tome iz koje su baze uzeti podaci o sadržaju energije i nutrijenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Orešković, Petra
Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom različitih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Orešković, P. (2011) 'Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom različitih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ore\v{s}kovi\'{c}, Petra}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {baza podataka namirnica, linearno optimiranje, vegetarijanci}, title = {Optimiranje jelovnika vegetarijanaca primjenom razli\v{c}itih baza podataka o nutritivnom sastavu hrane}, keyword = {baza podataka namirnica, linearno optimiranje, vegetarijanci}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ore\v{s}kovi\'{c}, Petra}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {nutrition database, linear optimisation, vegetarians}, title = {Optimization of vegetarian menus using various databases of nutritional composition of food}, keyword = {nutrition database, linear optimisation, vegetarians}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font