Pregled bibliografske jedinice broj: 822702
Model praćenja kakvoće mlijeka primjenom NIR spektroskopije
Model praćenja kakvoće mlijeka primjenom NIR spektroskopije, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 822702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Model praćenja kakvoće mlijeka primjenom NIR spektroskopije
(Model of monitoring milk quality using NIR spectroscopy)
Autori
Stojanović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
01.06
Godina
2011
Stranica
23
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
NIR spektroskopija; kemometrija; modeliranje; mlijeko; senzorska analiza
(NIR spectroscopy; chemometrics; modelling; milk; sensorial analysis)
Sažetak
NIR spektar hrane obuhvaća široko skupove koji proizlaze iz preklapanja apsorpcija odgovarajućih overtona i kombinacija vibracijskih vrpci koji uključuju C–H, O–H i N–H kemijske veze. NIR spektroskopija se danas rutinski koristi za analizu sastava sastojaka hrane, procesnih međuprodukata i gotovih proizvoda. U ovom radu je kao uzorak mjerenja poslužilo kravlje mlijeko različitih proizvođača, različite trajnosti (svježe i trajno) i različitog udjela mliječne masti (0, 9 ; 2, 8 ; 3 i 3, 2 % mm). Za uzorke je provedena i ocjena senzorskih karakteristika za koje je procijenjeno su vrlo važne potrošaču (okus, miris, boja i kiselost). Cilj ovog rada bio je pokazati potencijalnu primjenjivost NIR spektroskopije kao vrijedne metode u karakterizaciji mlijeka praćenjem promjene kakvoće tijekom vremena (3 dana, T = 22°C). Obzirom na činjenicu kako je mlijeko je emulzija složene kemijske strukture primijenjena je kemometrija za obradu podataka dobivenih uporabom NIR spektroskopije i provedene senzorske ocjene, na temelju čega je modelom prikazana razlika u kakvoći mlijeka tijekom vremena. Utvrđeno je kako NIR spektroskopija zajedno sa kemometrijom predstavlja optimalnu metodu za praćenje kakvoće mlijeka i njegovog kvarenja tijekom vremena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)