Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822702

Model praćenja kakvoće mlijeka primjenom NIR spektroskopije


Stojanović, Maja
Model praćenja kakvoće mlijeka primjenom NIR spektroskopije, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 822702 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Model praćenja kakvoće mlijeka primjenom NIR spektroskopije
(Model of monitoring milk quality using NIR spectroscopy)

Autori
Stojanović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
01.06

Godina
2011

Stranica
23

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
NIR spektroskopija; kemometrija; modeliranje; mlijeko; senzorska analiza
(NIR spectroscopy; chemometrics; modelling; milk; sensorial analysis)

Sažetak
NIR spektar hrane obuhvaća široko skupove koji proizlaze iz preklapanja apsorpcija odgovarajućih overtona i kombinacija vibracijskih vrpci koji uključuju C–H, O–H i N–H kemijske veze. NIR spektroskopija se danas rutinski koristi za analizu sastava sastojaka hrane, procesnih međuprodukata i gotovih proizvoda. U ovom radu je kao uzorak mjerenja poslužilo kravlje mlijeko različitih proizvođača, različite trajnosti (svježe i trajno) i različitog udjela mliječne masti (0, 9 ; 2, 8 ; 3 i 3, 2 % mm). Za uzorke je provedena i ocjena senzorskih karakteristika za koje je procijenjeno su vrlo važne potrošaču (okus, miris, boja i kiselost). Cilj ovog rada bio je pokazati potencijalnu primjenjivost NIR spektroskopije kao vrijedne metode u karakterizaciji mlijeka praćenjem promjene kakvoće tijekom vremena (3 dana, T = 22°C). Obzirom na činjenicu kako je mlijeko je emulzija složene kemijske strukture primijenjena je kemometrija za obradu podataka dobivenih uporabom NIR spektroskopije i provedene senzorske ocjene, na temelju čega je modelom prikazana razlika u kakvoći mlijeka tijekom vremena. Utvrđeno je kako NIR spektroskopija zajedno sa kemometrijom predstavlja optimalnu metodu za praćenje kakvoće mlijeka i njegovog kvarenja tijekom vremena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stojanović, Maja
Model praćenja kakvoće mlijeka primjenom NIR spektroskopije, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Stojanović, M. (2011) 'Model praćenja kakvoće mlijeka primjenom NIR spektroskopije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stojanovi\'{c}, Maja}, year = {2011}, pages = {23}, keywords = {NIR spektroskopija, kemometrija, modeliranje, mlijeko, senzorska analiza}, title = {Model pra\'{c}enja kakvo\'{c}e mlijeka primjenom NIR spektroskopije}, keyword = {NIR spektroskopija, kemometrija, modeliranje, mlijeko, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stojanovi\'{c}, Maja}, year = {2011}, pages = {23}, keywords = {NIR spectroscopy, chemometrics, modelling, milk, sensorial analysis}, title = {Model of monitoring milk quality using NIR spectroscopy}, keyword = {NIR spectroscopy, chemometrics, modelling, milk, sensorial analysis}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font