Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822500

Ekološka proizvodnja ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj


Tomljanović, Marko, Mijolović, Iva
Ekološka proizvodnja ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIV (2016), 3; 247-255 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 822500 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološka proizvodnja ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj
(Organic production of sheep meat in the Republic of Croatia)

Autori
Tomljanović, Marko, Mijolović, Iva

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIV (2016), 3; 247-255

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
EU ; ekološka proizvodnja ; ovčje meso ; Republika Hrvatska
(EU ; sheep meat ; Republic of Croatia ; self-sufficiency)

Sažetak
Ovčarstvo je grana stočarstva koja se bavi uzgojem ovaca i njihovim iskorištavanjem radi dobivanja vune, mlijeka i mesa, a pri čemu proizvodnja mesa predstavlja najvažniji segment. Na razini EU, potrošnja ovčjeg mesa (2, 1 kg/per capita) je veća od proizvodnje, što znači da EU mora zadovoljavati potrebe stanovništva uvozom iz ostalih članica te ostalih zemalja svijeta (posebno Novog zelanda i Argentine), poštujući pritom složenu zakonodavnu proceduru. Slična je situacija i u Republici Hrvatskoj, gdje je potrošnja (1, 6 kg/per capita) gotovo trostruko veća od proizvodnje i gdje se potrebe stanovništva također moraju zadovoljavati uvozom iz inozemstva. Punopravnim članstvom u EU, hrvatski ovčari su dobili mogućnost izvoza na Unutarnje tržište, a na kojem je kvalitetno i ekološki uzgojeno ovčje meso „tražena roba“. U svrhu ostvarivanja pozitivnih poslovnih rezultata i postizanja konkurentnosti hrvatski proizvođači moraju iskoristiti komparativne prednosti u proizvodnji ovčjeg mesa, unaprjediti sve segmente proizvodnje, stvoriti tehnološke temelje, pojačati promotivne aktivnosti, provesti postupak brandiranja (posebno paške, bračke i ličke janjetine) te na taj način svoj proizvod učiniti prepoznatljivim i poželjnim za zahtjevne kupce na europskom i globalnom tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Marko Tomljanović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Tomljanović, Marko, Mijolović, Iva
Ekološka proizvodnja ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIV (2016), 3; 247-255 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Tomljanović, Marko, Mijolović, Iva (2016) Ekološka proizvodnja ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIV (3), 247-255.
@article{article, year = {2016}, pages = {247-255}, keywords = {EU, ekolo\v{s}ka proizvodnja, ov\v{c}je meso, Republika Hrvatska}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIV}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Ekolo\v{s}ka proizvodnja ov\v{c}jeg mesa u Republici Hrvatskoj}, keyword = {EU, ekolo\v{s}ka proizvodnja, ov\v{c}je meso, Republika Hrvatska} }
@article{article, year = {2016}, pages = {247-255}, keywords = {EU, sheep meat, Republic of Croatia, self-sufficiency}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVIV}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Organic production of sheep meat in the Republic of Croatia}, keyword = {EU, sheep meat, Republic of Croatia, self-sufficiency} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font