Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 822173

Iskustva u smanjenju količine kuhinjske soli u kruhu i pekarskim proizvodima


Koceva Komlenić, D.; Jukić, M.
Iskustva u smanjenju količine kuhinjske soli u kruhu i pekarskim proizvodima // Nacionalna konferencija za smanjenje unosa kuhinjske soli
Zagreb, Hrvatska, 2015. (plenarno, međunarodna recenzija, pp prezentacija, znanstveni)


CROSBI ID: 822173 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Iskustva u smanjenju količine kuhinjske soli u kruhu i pekarskim proizvodima
(Experiences in reducing the salt content in bread and bakery products)

Autori
Koceva Komlenić, D. ; Jukić, M.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Skup
Nacionalna konferencija za smanjenje unosa kuhinjske soli

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 12.03.2015. - 13.03.2015

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
smanjenje soli; kruh
(reducing salt; bread)

Sažetak
Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije: 4 - 6 g NaCl/dan, a prema istraživanjima, stanovnik Hrvatske dnevno konzumira čak 12 – 16 g soli što je tri puta više od preporučenog. Obzirom na znatan unos kuhinjske soli putem konzumacije kruha i pekarskih proizvoda i pekarska industrija je pozvana da sudjeluje u nacionalnoj inicijativi za smanjenje unosa kuhinjske soli. Mogućnosti smanjenja soli u pekarstvu su: proizvodnja kruha s nadomjesnom soli (proizvodi koji zamjenjuju kuhinjsku sol, 50 % NaCl zamijenjeno npr. KCl što u pekarskim proizvodima nije potrebno) ili smanjenje udjel kuhinjske soli za 25 % kod standardnih tipova kruha (istraživanja su pokazala: redukcija kuhinjske soli može iznositi do 25 % bez posljedica za tehnološki proces proizvodnje i kvalitetu pekarskih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Koceva Komlenić, D.; Jukić, M.
Iskustva u smanjenju količine kuhinjske soli u kruhu i pekarskim proizvodima // Nacionalna konferencija za smanjenje unosa kuhinjske soli
Zagreb, Hrvatska, 2015. (plenarno, međunarodna recenzija, pp prezentacija, znanstveni)
Koceva Komlenić, D. & Jukić, M. (2015) Iskustva u smanjenju količine kuhinjske soli u kruhu i pekarskim proizvodima. U: Nacionalna konferencija za smanjenje unosa kuhinjske soli.
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, D. and Juki\'{c}, M.}, year = {2015}, keywords = {smanjenje soli, kruh}, title = {Iskustva u smanjenju koli\v{c}ine kuhinjske soli u kruhu i pekarskim proizvodima}, keyword = {smanjenje soli, kruh}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, D. and Juki\'{c}, M.}, year = {2015}, keywords = {reducing salt, bread}, title = {Experiences in reducing the salt content in bread and bakery products}, keyword = {reducing salt, bread}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font