Pregled bibliografske jedinice broj: 821792
Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob
Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob // Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara / Vranešić Bender, Darija (ur.).
Zagreb, 2016. str. 30-31 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 821792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost prehrambenih masti i lipidnog statusa kod žena s obzirom na dob
(Connection between dietary fat and lipid status of women according to age)
Autori
Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Cvijanović, Olga ; Pavlinić Prokurica, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara
/ Vranešić Bender, Darija - Zagreb, 2016, 30-31
Skup
Nutricionizam i dijetetika 2016, 1. međunarodni kongres Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.2016. - 11.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrambene masti ; lipidni status ; maslinovo ulje ; žene ; javno zdravstvo
(dietary fats ; lipids ; olive oil ; women ; public health)
Sažetak
CILJ Prehrana je važan čimbenik koji utječe na razvoj mnogih kroničnih nezaraznih bolesti, a poseban naglasak stavlja se na unos masti iz hrane s obzirom na sve veći morbiditet i mortalitet od bolesti srca i krvnih žila. Svrha istraživanja je kvantificirati unos masti i masnih kiselina prehranom kod žena u Primorsko- goranskoj županiji te pokazati povezanost između unosa ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina i lipidnog statusa. REZULTATI U istraživanje je uključeno 200 žena u dobi od 40-67 godina, 80 žena u dobi od 40-51 godinu i 120 žena u dobi iznad 51 godine. Za procjenu prosječnog cjelodnevnog unosa energije i masti koristili su se podaci dobiveni iz polu-kvantitativne metode utvrđivanja učestalosti konzumiranja namirnica. Lipidni status određen je mjerenjem triglicerida, kolesterola i HDL kolesterola iz krvi ispitanica. Žene mlađe dobi imaju statistički značajno manje vrijednosti kolesterola (p=0, 029) i HDL (p<0, 001) od žena starije dobi dok je vrijednost triglicerida također manja ali nije statistički značajna. Prosječni dnevni unos energije i ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina, mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina bile su statistički značajno više kod žena mlađe dobi (p<0, 001). Žene starije dobi imaju statistički značajan bolji omjer mononezasićenih prema polinezasićenim masnim kiselinama što pokazuje veći unos maslinovog ulja. Multipla regresijska analiza pokazala je statistički značajan utjecaj masti i njenih derivata iz prehrane na parametre lipidnog statusa u krvi mlađih žena, dok kod žena starije dobi taj utjecaj nije zabilježen. ZAKLJUČAK Dobiveni rezultati pokazali su da žene starije dobi imaju veći unos mono i polinezasićenih masnih kiselina i maslinovog ulja, dok žene mlađe dobi imaju veći unos zasićenih masnoća. Ovi rezultati ukazuju da starenjem žene više promišljaju o utjecaju i kvaliteti prehrane na zdravlje. Važnost promicanja pravilne prehrane s naglaskom na veću potrošnju maslinovog ulja i mediteranskog načina prehrane, osobito među mlađom populacijom, predstavlja javnozdravstvenu strategiju za provođenje preventivnih programa u prevenciji srčano – žilnih oboljenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Sandra Pavičić-Žeželj
(autor)
Iva Pavlinić Prokurica
(autor)
Olga Cvijanović Peloza
(autor)