Pregled bibliografske jedinice broj: 821386
Procjena alelopatskoga utjecaja žute vučje stope (Aristolochia clematitis L.) na usjeve i korove
Procjena alelopatskoga utjecaja žute vučje stope (Aristolochia clematitis L.) na usjeve i korove // Proceedings & abstracts of the 9th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Rašić, Sanda ; Mijić, Pero (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2016. str. 155-156 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 821386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena alelopatskoga utjecaja žute vučje stope
(Aristolochia clematitis L.) na usjeve i korove
(Assessment of birthwort (Aristolochia clematitis
L.) allelopathic effect on crops and weeds)
Autori
Mikić, Ivan ; Banović, Pavlina ; Baličević, Renata ; Ravlić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Proceedings & abstracts of the 9th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Rašić, Sanda ; Mijić, Pero - Osijek : Glas Slavonije, 2016, 155-156
Skup
Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 06.06.2016. - 08.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
alelopatija ; žuta vučja stopa (Aristolochia clematitis L.) ; vodeni ekstrakti ; klijavost ; rast klijanaca
(allelopathy ; birthwort (Aristolochia clematitis L.) ; water extracts ; germination ; seedling growth)
Sažetak
Žuta vučja stopa (Aristolochia clematitis L.) višegodišnja je zeljasta biljka, te je kao korovna vrsta zastupljena na obradivim površinama, primjerice u okopavinama i vinogradima, ali i uz ceste, kanale, obale rijeka, na livadama i napuštenim pašnjacima. Alelopatski utjecaj vodenih ekstrakata žute vučje stope na klijavost i rast usjeva (pšenica, ječam, bosiljak) i korovnih vrsta oštrodlakavog šćira (Amaranthus retroflexus L.) i Teofrastovog mračnjaka (Abutilon theophrasti Med.) istražen je u laboratorijskim uvjetima. Ekstrakti pripremljeni od svježe i suhe nadzemne mase žute vučje stope u koncentracijama od 1, 5 i 10% (10, 50 i 100 g/l) ispitani su u Petrijevim zdjelicama i posudama s tlom. U pokusima u Petrijevim zdjelicama zabilježen je pozitivan i negativan utjecaj ekstrakata od svježe mase. S druge strane, klijavost i rast ispitivanih vrsta smanjivali su se proporcionalno s porastom koncentracije vodenih ekstrakata od suhe mase korova. Ekstrakti od suhe mase u najvišoj koncentraciji inhibirali su rast usjeva i korova i do 100%. Alelopatski utjecaj bio je slabije izražen u posudama s tlom te su samo ekstrakti od suhe mase pokazali inhibitorni potencijal. Zabilježeno je značajno smanjenje nicanja bosiljka, oštrodlakavoga šćira i mračnjaka. Ekstrakti od svježe mase pozitivno su djelovali na rast klijanaca i svježu masu pšenice, ječma i oštrodlakavoga šćira. U oba pokusa utvrđene su razlike u osjetljivosti između usjeva i korova. U Petrijevim zdjelicama kao najosjetljiviji su se pokazali oštrodlakavi šćir, bosiljak i ječam, dok su u posudama s tlom ekstrakti imali najveći utjecaj na korovne vrste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek