Pregled bibliografske jedinice broj: 821323
Utjecaj navodnjavanja i gnojidbe dušikom na urod i kvalitetu zrna hibrida kukuruza (Zea mays L.)
Utjecaj navodnjavanja i gnojidbe dušikom na urod i kvalitetu zrna hibrida kukuruza (Zea mays L.) // Proceedings of 9th international scientific/professional conference / Rašić, Sanda ; Mijić, Pero (ur.).
Osijek, 2016. str. 135-139 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 821323 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj navodnjavanja i gnojidbe dušikom na urod i
kvalitetu zrna hibrida kukuruza (Zea mays L.)
(Influence of irrigation, nitrogen fertilization
and hybrid on yield and quality of maize grain
(Zea mays L.))
Autori
Josipović, Marko ; Marković, Monika ; Duvnjak, Vinko ; Ledrer, Vedran ; Plavšić, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 9th international scientific/professional conference
/ Rašić, Sanda ; Mijić, Pero - Osijek, 2016, 135-139
Skup
Agriculture in nature and environment protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 06.06.2016. - 08.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Navodnjavanje ; N gnojidba ; hibridi kukuruza ; urod ; kvaliteta zrna
(Irrigation ; N fertilization ; maize hybrid ; yield ; grain quality)
Sažetak
Istraživanje je postavljeno na pokušalištu Poljoprivrednog instituta Osijek 2012. godine po split split-plot shemi u tri ponavljanja. Proučavan je utjecaj tretmana navodnjavanja, gnojidbe dušikom i testnih hibrida na urod (t/ha) te kvalitetu zrna kukuruza u pogledu sadržaja ulja (%), proteina (%) i škroba (%). Urod zrna rastao je (p<0, 01) po tretmanima navodnjavanja a1 = 8, 3 t/ha, a2 = 9, 8 t/ha, a3 = 11, 6 t/ha. Dušična gnojidba povećala je urod zrna premda je najviši urod ostvaren na b2 tretmanu (10, 3 t/ha). Sadržaj proteina u zrnu značajno (p<0, 05) je rastao povećanjem količine dodanog N gnojiva (b1 = 7, 6% ; b2 = 7, 9% i b3 = 8, 1%). Sva proučavana svojstva značajno (p<0, 01) su varirala u odnosnu na hibride kukuruza. Viši urod zabilježen je kod c1 (10, 2 t/ha) i c3 (10, 3 t/ha) hibrida dok je kod preostala dva hibrida utvrđen jednak urod (c2 i c4 = 9, 5 t/ha). Najveći sadržaj škroba izmjeren je kod c2 hibrida (63, 3%), a najmanji kod c1 (61, 1%). Sadržaj proteina u zrnu bio je u rasponu od 8, 1% (c1) do 7, 7% (c4), a sadržaj ulja od 4, 12% (c1) do 3, 75% (c4). Utvrđena je vrlo značajna (p<0, 01) srednje jaka negativna korelacija (r = -0, 295**) između sadržaja škroba i ulja u zrnu, te srednje jaka korelacija pozitivnoga smjera između sadržaja proteina i ulja u zrnu (r = 0, 447**).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek