Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820265

Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj?


Herak Ćustić, Mirjana; Gunjača, Jerko; Lazarević, Boris; Karažija, Tomislav; Palčić, Igor; Carović- Stanko, Klaudija
Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj? // Zbornik radova
Opatija: Gospodarski list, 2015. str. 19-19 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 820265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj?
(Why increase common bean production in Croatia?)

Autori
Herak Ćustić, Mirjana ; Gunjača, Jerko ; Lazarević, Boris ; Karažija, Tomislav ; Palčić, Igor ; Carović- Stanko, Klaudija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova / - Opatija : Gospodarski list, 2015, 19-19

Skup
Hrvatsko povrće, 1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.11.2015. - 20.11.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
biogeni elementi; minerali; tradicijski kultivari
(biogenic elements; minerals; traditional cultivars; traits)

Sažetak
Kvaliteta povrća, odnosno cjelovita nutritivna vrijednost, koja se između ostalog izražava količinom proteina, minerala i vitamina, tek se intenzivnije počela istraživati krajem 80-tih godina 20. stoljeća. Važnost biogenih elemenata (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn) za biljku, ali i za čovjeka, ogleda se kroz njihovu fiziološku ulogu aktivatora i kofaktora brojnih enzima, te građevnih elemenata stanične membrane. U Hrvatskoj se najčešće uzgajaju tradicijski kultivari graha (stare sorte) čija se proizvodnja odvija na tradicionalan način pretežno za vlastite potrebe na manjim površinama. Zbog izuzetne nutritivne vrijednosti, posebice količine proteina i minerala, grah u svijetu postaje sve zanimljivija namirnica. Temeljem analize minerala u 300 primki utvrđeno je da je grah značajan izvor minerala. Fosfor se kretao u rasponu 0, 49-0, 57 % P, kalij 1, 38-1, 55 % K, kalcij 0, 32-0, 44 % Ca, magnezij 0, 17-0, 20 % Mg, željezo 64, 12-75, 34 mg kg-1 Fe, mangan 14, 09-19, 31 mg kg-1 Mn, cink 25, 07-28, 83 mg kg-1 Zn.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Herak Ćustić, Mirjana; Gunjača, Jerko; Lazarević, Boris; Karažija, Tomislav; Palčić, Igor; Carović- Stanko, Klaudija
Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj? // Zbornik radova
Opatija: Gospodarski list, 2015. str. 19-19 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Herak Ćustić, M., Gunjača, J., Lazarević, B., Karažija, T., Palčić, I. & Carović- Stanko, K. (2015) Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj?. U: Zbornik radova.
@article{article, author = {Herak \'{C}usti\'{c}, Mirjana and Gunja\v{c}a, Jerko and Lazarevi\'{c}, Boris and Kara\v{z}ija, Tomislav and Pal\v{c}i\'{c}, Igor and Carovi\'{c}- Stanko, Klaudija}, year = {2015}, pages = {19-19}, keywords = {biogeni elementi, minerali, tradicijski kultivari}, title = {Za\v{s}to pove\'{c}ati proizvodnju graha u Hrvatskoj?}, keyword = {biogeni elementi, minerali, tradicijski kultivari}, publisher = {Gospodarski list}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Herak \'{C}usti\'{c}, Mirjana and Gunja\v{c}a, Jerko and Lazarevi\'{c}, Boris and Kara\v{z}ija, Tomislav and Pal\v{c}i\'{c}, Igor and Carovi\'{c}- Stanko, Klaudija}, year = {2015}, pages = {19-19}, keywords = {biogenic elements, minerals, traditional cultivars, traits}, title = {Why increase common bean production in Croatia?}, keyword = {biogenic elements, minerals, traditional cultivars, traits}, publisher = {Gospodarski list}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font