Pregled bibliografske jedinice broj: 820265
Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj?
Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj? // Zbornik radova
Opatija: Gospodarski list, 2015. str. 19-19 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 820265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zašto povećati proizvodnju graha u Hrvatskoj?
(Why increase common bean production in Croatia?)
Autori
Herak Ćustić, Mirjana ; Gunjača, Jerko ; Lazarević, Boris ; Karažija, Tomislav ; Palčić, Igor ; Carović- Stanko, Klaudija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova
/ - Opatija : Gospodarski list, 2015, 19-19
Skup
Hrvatsko povrće, 1. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.11.2015. - 20.11.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
biogeni elementi; minerali; tradicijski kultivari
(biogenic elements; minerals; traditional cultivars; traits)
Sažetak
Kvaliteta povrća, odnosno cjelovita nutritivna vrijednost, koja se između ostalog izražava količinom proteina, minerala i vitamina, tek se intenzivnije počela istraživati krajem 80-tih godina 20. stoljeća. Važnost biogenih elemenata (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn) za biljku, ali i za čovjeka, ogleda se kroz njihovu fiziološku ulogu aktivatora i kofaktora brojnih enzima, te građevnih elemenata stanične membrane. U Hrvatskoj se najčešće uzgajaju tradicijski kultivari graha (stare sorte) čija se proizvodnja odvija na tradicionalan način pretežno za vlastite potrebe na manjim površinama. Zbog izuzetne nutritivne vrijednosti, posebice količine proteina i minerala, grah u svijetu postaje sve zanimljivija namirnica. Temeljem analize minerala u 300 primki utvrđeno je da je grah značajan izvor minerala. Fosfor se kretao u rasponu 0, 49-0, 57 % P, kalij 1, 38-1, 55 % K, kalcij 0, 32-0, 44 % Ca, magnezij 0, 17-0, 20 % Mg, željezo 64, 12-75, 34 mg kg-1 Fe, mangan 14, 09-19, 31 mg kg-1 Mn, cink 25, 07-28, 83 mg kg-1 Zn.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Boris Lazarević
(autor)
Klaudija Carović-Stanko
(autor)
Jerko Gunjača
(autor)
Tomislav Karažija
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Igor Palčić
(autor)