Pregled bibliografske jedinice broj: 820214
Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi
Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi // Poljoprivreda (Osijek), 22 (2016), 1; 39-45 doi:10.18047/poljo.22.1.6 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 820214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi
(Colour and pH value of Istrian sheep lambs meat)
Autori
Držaić, Valentino ; Kaić, Ana ; Širić, Ivan ; Antunović, Zvonko ; Mioč, Boro
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 22
(2016), 1;
39-45
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
istarska janjad ; spol ; tjelesna masa ; pH vrijednost ; boja mesa
(Istrian sheep lambs ; sex ; slaughter weight ; pH value ; meat colour)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola i tjelesne mase istarske janjadi prije klanja na pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 118 janjadi oba spola (64 muške i 54 ženske), koja je prije klanja podijeljena u dvije skupine: lakša (17, 76 kg ; 28 muške i 32 ženske) i teža (20, 17 kg ; 36 muške i 22 ženske). Masa trupa utvrđena je neposredno nakon klaoničke obrade trupa i nakon 24 sata, dok su vrijednost pH i boja mesa utvrđeni 45 minuta i 24 sata nakon klanja. Prosječna masa toploga i hladnoga trupa lakše janjadi bila je 9, 76 i 9, 47 kg, a teže 11, 80 i 11, 49 kg s kalom hlađenja 2, 96, odnosno 2, 60%. Trupovi istarske janjadi poprilično su uniformni s obzirom na spol, u pogledu svih istraživanih pokazatelja, izuzev vrijednosti L* i a* parametara boje. U svrhu proizvodnje većih količina janjećega mesa može se preporučiti povećanje tjelesne mase janjadi pri klanju, budući da se pozitivno odražava na masu trupa i kalo hlađenja, uz zadržavanje poželjnih vrijednosti parametara kakvoće mesa.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Kaić
(autor)
Valentino Držaić
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Boro Mioč
(autor)
Ivan Širić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus