Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 820214

Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi


Držaić, Valentino; Kaić, Ana; Širić, Ivan; Antunović, Zvonko; Mioč, Boro
Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi // Poljoprivreda (Osijek), 22 (2016), 1; 39-45 doi:10.18047/poljo.22.1.6 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 820214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi
(Colour and pH value of Istrian sheep lambs meat)

Autori
Držaić, Valentino ; Kaić, Ana ; Širić, Ivan ; Antunović, Zvonko ; Mioč, Boro

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 22 (2016), 1; 39-45

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
istarska janjad ; spol ; tjelesna masa ; pH vrijednost ; boja mesa
(Istrian sheep lambs ; sex ; slaughter weight ; pH value ; meat colour)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola i tjelesne mase istarske janjadi prije klanja na pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 118 janjadi oba spola (64 muške i 54 ženske), koja je prije klanja podijeljena u dvije skupine: lakša (17, 76 kg ; 28 muške i 32 ženske) i teža (20, 17 kg ; 36 muške i 22 ženske). Masa trupa utvrđena je neposredno nakon klaoničke obrade trupa i nakon 24 sata, dok su vrijednost pH i boja mesa utvrđeni 45 minuta i 24 sata nakon klanja. Prosječna masa toploga i hladnoga trupa lakše janjadi bila je 9, 76 i 9, 47 kg, a teže 11, 80 i 11, 49 kg s kalom hlađenja 2, 96, odnosno 2, 60%. Trupovi istarske janjadi poprilično su uniformni s obzirom na spol, u pogledu svih istraživanih pokazatelja, izuzev vrijednosti L* i a* parametara boje. U svrhu proizvodnje većih količina janjećega mesa može se preporučiti povećanje tjelesne mase janjadi pri klanju, budući da se pozitivno odražava na masu trupa i kalo hlađenja, uz zadržavanje poželjnih vrijednosti parametara kakvoće mesa.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Kaić (autor)

Avatar Url Valentino Držaić (autor)

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ivan Širić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Držaić, Valentino; Kaić, Ana; Širić, Ivan; Antunović, Zvonko; Mioč, Boro
Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi // Poljoprivreda (Osijek), 22 (2016), 1; 39-45 doi:10.18047/poljo.22.1.6 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Držaić, V., Kaić, A., Širić, I., Antunović, Z. & Mioč, B. (2016) Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi. Poljoprivreda (Osijek), 22 (1), 39-45 doi:10.18047/poljo.22.1.6.
@article{article, author = {Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino and Kai\'{c}, Ana and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Antunovi\'{c}, Zvonko and Mio\v{c}, Boro}, year = {2016}, pages = {39-45}, DOI = {10.18047/poljo.22.1.6}, keywords = {istarska janjad, spol, tjelesna masa, pH vrijednost, boja mesa}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, doi = {10.18047/poljo.22.1.6}, volume = {22}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Boja i pH vrijednost mesa istarske janjadi}, keyword = {istarska janjad, spol, tjelesna masa, pH vrijednost, boja mesa} }
@article{article, author = {Dr\v{z}ai\'{c}, Valentino and Kai\'{c}, Ana and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Antunovi\'{c}, Zvonko and Mio\v{c}, Boro}, year = {2016}, pages = {39-45}, DOI = {10.18047/poljo.22.1.6}, keywords = {Istrian sheep lambs, sex, slaughter weight, pH value, meat colour}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, doi = {10.18047/poljo.22.1.6}, volume = {22}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Colour and pH value of Istrian sheep lambs meat}, keyword = {Istrian sheep lambs, sex, slaughter weight, pH value, meat colour} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font