Pregled bibliografske jedinice broj: 819999
Višekriterijski model odlučivanja u strateškome planiranju proizvodnje konzumnih jaja
Višekriterijski model odlučivanja u strateškome planiranju proizvodnje konzumnih jaja, 2016., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 819999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Višekriterijski model odlučivanja u strateškome planiranju proizvodnje konzumnih jaja
(Multiple criteria decision making in strategic planning of table egg production)
Autori
Crnčan, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
27.04
Godina
2016
Stranica
134
Mentor
Hadelan, Lari
Ključne riječi
Višekriterijsko odlučivanje ; analitički hijerarhijski proces ; proizvodnja jaja ; strateško planiranje proizvodnje
(Multiple criteria decision making ; analytic hierarchy process ; egg production ; strategic planning of production)
Sažetak
Osnovni cilj istraživanja bio je analiza i vrednovanje različitih sustava proizvodnje konzumnih jaja primjenom višekriterijske analize, analitičkim hijerarhijskim procesom, pri odlučivanju u strateškome planiranju proizvodnje. Anketa je obuhvatila proizvođače konzumnih jaja upisane u Upisnik farmi kokoši nesilica na području RH. Definirani su kriteriji i podkriteriji, koji su međusobno uspoređeni u parovima, s ciljem određivanja težina, odnosno važnosti svakog od njih. Alternative su ocjenjivanje na način utvrđivanja prioriteta sudionika, u kojoj mjeri zadovoljavaju svaki od definiranih kriterija i podkriterija. Intenziteti preferencija svakog sudionika uneseni su u računalni program Expert Choice, s ciljem evaluacije rezultata rangiranja sustava. Definirani model sastojao se od kvantitativnog kriterija, ekonomski pokazatelji, i kvalitativnih kriterija, tržišni pokazatelji i tehničko-tehnološki činitelji. Svaki kriterij imao je pripadajuće podkriterije koji su brojčano bili ravnomjerno raspodijeljeni. Na osnovu individualnih ocjena sudionika istraživanja, dobivena je ukupna zbirna ocjena sustava. Prema istoj, najprihvatljivija je alternativa proizvodnja jaja u stajskome sustavu držanja nesilica (prioritet 0, 301). Slijedi slobodni sustav držanja nesilica (prioritet 0, 253). Treća rangirana alternativa je kavezni sustav proizvodnje jaja (prioritet 0, 226), dok je četvrta najmanje prihvatljiva alternativa, prema ukupnoj grupnoj ocjeni, proizvodnja jaja prema ekološkim principima (prioritet 0, 220). S obzirom na dobivene rezultate višekriterijske evaluacije, ali i trendova u svijetu i EU, koje se ogledaju u promjenama navika potrošača, kao i zabrinutosti za sigurnost i kvalitetu hrane, te preferencijama potrošača usmjerenih na lokalno tržište i lokalne proizvode, preporuka je proizvodnja jaja u stajskome sustavu držanja nesilica. Poduzimanje aktivnosti usmjeravanja i koordiniranja proizvodnje te kroz uređeno vanjsko okruženje dovelo bi do preokreta u stvaranju prepoznatljivih proizvoda i sustavnome diferenciranju istih. U tome smislu, proizvodnja jaja na malim gospodarstvima u stajskome načinu držanja kroz organiziranu proizvodnju, osim što osigurava mogućnost samozapošljavanja i ostvarivanja dodatnih prihoda, zasigurno ima i razvojni potencijal.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek