Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819938

Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima i stupnja oštećenja škroba na amilografski profil pšeničnog brašna


Sermek-Marčec, Ivan
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima i stupnja oštećenja škroba na amilografski profil pšeničnog brašna, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 819938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima i stupnja oštećenja škroba na amilografski profil pšeničnog brašna
(Influence of the inactivation of amylolitic enzymes and the degree of starch damage on the wheat flour amylographic profile)

Autori
Sermek-Marčec, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
stupanj oštećenosti škroba ; amilografsko ispitivanje

Sažetak
Određeni stupanj oštećenja škrobnih granula ima povoljan utjecaj na kvalitetu pekarskih proizvoda, a svako odstupanje od optimalnih vrijednosti može se negativno odraziti na kvalitetu. Zbog toga poznavanje ovog kvalitativnog parametra može imati veliki značaj u evaluaciji kvalitete brašna. Također, vrlo je malo istraživanja o utjecaju stupnja oštećenja škroba na pouzdanost ostalih metoda za ispitivanje kvalitete pšeničnog brašna. Zadatak rada bio je ispitati utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima srebrovim nitratom (AgNO3) i stupnja oštećenosti škroba na ispitivanje uzoraka pšeničnog brašna pomoću Brabenderovog Mikro Visko-Amilografa i metodom broj padanja prema Harberg-Pertenu. Na osnovi rezultata istraživanja provedenih u ovom radu, može se zaključiti da stupanj oštećenosti škroba i inaktivacija amilolitičkih enzima srebrovim nitratom značajno utječu na parametre amilografskog ispitivanja uzoraka pšeničnog brašna. Povećanjem stupnja oštećenosti škrobnih granula smanjuje se maksimalna viskoznost suspenzije što se može objasniti činjenicom da su oštećene škrobne granule podložnije enzimskom utjecaju što dovodi do brže razgradnje škroba i manjeg intenziteta želatinizacije. Stupanj oštećenosti škroba značajno utječe na određivanje broja padanja samo u slučajevima kad se ispituju uzorci s niskom amilolitičkom aktivnošću jer kod uzoraka s viskom amilolitičkom aktivnošću analiza ne traje dovoljno dugo da bi stupanj oštećenja škrobnih granula značajno utjecao na podložnost enzimskoj razgradnji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Sermek-Marčec, Ivan
Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima i stupnja oštećenja škroba na amilografski profil pšeničnog brašna, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Sermek-Marčec, I. (2015) 'Utjecaj inaktivacije amilolitičkih enzima i stupnja oštećenja škroba na amilografski profil pšeničnog brašna', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sermek-Mar\v{c}ec, Ivan}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {stupanj o\v{s}te\'{c}enosti \v{s}kroba, amilografsko ispitivanje}, title = {Utjecaj inaktivacije amiloliti\v{c}kih enzima i stupnja o\v{s}te\'{c}enja \v{s}kroba na amilografski profil p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na}, keyword = {stupanj o\v{s}te\'{c}enosti \v{s}kroba, amilografsko ispitivanje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sermek-Mar\v{c}ec, Ivan}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {stupanj o\v{s}te\'{c}enosti \v{s}kroba, amilografsko ispitivanje}, title = {Influence of the inactivation of amylolitic enzymes and the degree of starch damage on the wheat flour amylographic profile}, keyword = {stupanj o\v{s}te\'{c}enosti \v{s}kroba, amilografsko ispitivanje}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font