Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819932

Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva


Gligora, Kristina
Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 819932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva

Autori
Gligora, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2015

Stranica
36

Mentor
Jukić, Marko

Neposredni voditelj
Kosović, Indira

Ključne riječi
čajno pecivo ; retencijska sposobnost upijanja brašna ; jabučni trop ; pivski trop ; repini rezanci

Sažetak
Sposobnost zadržavanja otapala (Solvent Retention Capacity – SRC) i sposobnost zadržavanja alkalne vodene otopine (Alkaline Water Retention Capacity – AWRC) su metode za ispitivanje kakvoće pšeničnog brašna kojima se mjeri sposobnost brašna da zadržava različite otopine nakon centrifugiranja suspenzije. Zadatak ovoga rada bilo je ispitivanje utjecaja korištenja različitih količina uzoraka (5 g, 1 g i 0, 2 g) na predviđanje kvalitete čajnog peciva proizvedenih od pšeničnog brašna s dodatkom jabučnog i pivskog tropa i repinih rezanaca. Utvrđene su značajne korelacije između podataka za sposobnost zadržavanja svih primijenjenih otopina bez obzira na upotrebljenu masu uzorka, a najbolji rezultati retencijske sposobnosti brašna dobiveni su na 5 g uzorcima. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da AWRC, SRC-H2O i SRC- Na2CO3 metode možemo koristiti za predviđanje volumena i širine čajnih peciva, SRC-saharoza metodu samo za predviđanje visine čajnih peciva, a SRC-MK metodu za predviđanje širine čajnih peciva. Prema dobivenim rezultatima, SRC i AWC su pogodne metode za određivanje kvalitete pšeničnog brašna kada su nam potrebni brzi rezultati ili ako imamo malu količinu uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Indira Kosović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gligora, Kristina
Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Gligora, K. (2015) 'Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gligora, Kristina}, year = {2015}, pages = {36}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na, jabu\v{c}ni trop, pivski trop, repini rezanci}, title = {Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti bra\v{s}na prema razli\v{c}itim otapalima na predvi\djanje kvalitete \v{c}ajnog peciva}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na, jabu\v{c}ni trop, pivski trop, repini rezanci}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gligora, Kristina}, year = {2015}, pages = {36}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na, jabu\v{c}ni trop, pivski trop, repini rezanci}, title = {Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti bra\v{s}na prema razli\v{c}itim otapalima na predvi\djanje kvalitete \v{c}ajnog peciva}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na, jabu\v{c}ni trop, pivski trop, repini rezanci}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font