Pregled bibliografske jedinice broj: 819932
Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva
Utjecaj modifikacije metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 819932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj modifikacije metode ispitivanja
retencijske sposobnosti brašna prema različitim
otapalima na predviđanje kvalitete čajnog peciva
Autori
Gligora, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2015
Stranica
36
Mentor
Jukić, Marko
Neposredni voditelj
Kosović, Indira
Ključne riječi
čajno pecivo ; retencijska sposobnost upijanja brašna ; jabučni trop ; pivski trop ; repini rezanci
Sažetak
Sposobnost zadržavanja otapala (Solvent Retention Capacity – SRC) i sposobnost zadržavanja alkalne vodene otopine (Alkaline Water Retention Capacity – AWRC) su metode za ispitivanje kakvoće pšeničnog brašna kojima se mjeri sposobnost brašna da zadržava različite otopine nakon centrifugiranja suspenzije. Zadatak ovoga rada bilo je ispitivanje utjecaja korištenja različitih količina uzoraka (5 g, 1 g i 0, 2 g) na predviđanje kvalitete čajnog peciva proizvedenih od pšeničnog brašna s dodatkom jabučnog i pivskog tropa i repinih rezanaca. Utvrđene su značajne korelacije između podataka za sposobnost zadržavanja svih primijenjenih otopina bez obzira na upotrebljenu masu uzorka, a najbolji rezultati retencijske sposobnosti brašna dobiveni su na 5 g uzorcima. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da AWRC, SRC-H2O i SRC- Na2CO3 metode možemo koristiti za predviđanje volumena i širine čajnih peciva, SRC-saharoza metodu samo za predviđanje visine čajnih peciva, a SRC-MK metodu za predviđanje širine čajnih peciva. Prema dobivenim rezultatima, SRC i AWC su pogodne metode za određivanje kvalitete pšeničnog brašna kada su nam potrebni brzi rezultati ili ako imamo malu količinu uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek