Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819926

Praćenje kvalitete čajnog peciva s dodatkom repinih rezanaca


Efendić, Tamara
Praćenje kvalitete čajnog peciva s dodatkom repinih rezanaca, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 819926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje kvalitete čajnog peciva s dodatkom repinih rezanaca

Autori
Efendić, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.05

Godina
2016

Stranica
35

Mentor
Jukić, Marko

Neposredni voditelj
Kosović, Indira

Ključne riječi
čajno pecivo ; retencijska sposobnost upijanja brašna ; repini rezanci ; prehrambena vlakna

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka usitnjenih izluženih repinih rezanaca na kvalitetu čajnog peciva. Repini rezanci su jeftin nusproizvod industrije šećera, a zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana mogu poboljšati funkcionalnih svojstava čajnog peciva od pšeničnog brašna. Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje brašna, odnosno smjese pšeničnog brašna i repinih rezanaca u udjelima 10, 20 i 30 % te ispitivanje kvalitete čajnog peciva određivanjem fizikalnih svojstava, teksturalnih karakteristika i parametara boje. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak repinih rezanaca značajno smanjuje širinu, faktor širenja i volumen čajnog peciva, a povećava čvrstoću i otežava lomljivost čajnog peciva. Upotrebom repinih rezanaca u recepturi potamnjuje se čajno pecivo i značajno utječe na ukupnu promjenu boje uzoraka. Upotrebom metode ispitivanja retencijske sposobnosti brašna prema različitim otapalima uspješno se može predvidjeti kvaliteta čajnog peciva s dodatkom repinih rezanaca. Na osnovi provedenih istraživanja može se zaključiti da se repini rezanci mogu koristiti u proizvodnji čajnih peciva u udjelu do 10 % bez velikog utjecaja na pogoršanje kvalitete čajnog peciva, a uz poboljšanje njegovih funkcionalnih svojstava zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Avatar Url Indira Kosović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Efendić, Tamara
Praćenje kvalitete čajnog peciva s dodatkom repinih rezanaca, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Efendić, T. (2016) 'Praćenje kvalitete čajnog peciva s dodatkom repinih rezanaca', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Efendi\'{c}, Tamara}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na, repini rezanci, prehrambena vlakna}, title = {Pra\'{c}enje kvalitete \v{c}ajnog peciva s dodatkom repinih rezanaca}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na, repini rezanci, prehrambena vlakna}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Efendi\'{c}, Tamara}, year = {2016}, pages = {35}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na, repini rezanci, prehrambena vlakna}, title = {Pra\'{c}enje kvalitete \v{c}ajnog peciva s dodatkom repinih rezanaca}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, retencijska sposobnost upijanja bra\v{s}na, repini rezanci, prehrambena vlakna}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font