Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819913

Utjecaj vrste masnoće na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva


Sušac, Elena
Utjecaj vrste masnoće na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 819913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vrste masnoće na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva
(The effect of the used fat on the temperature profile of the tea biscuits during baking)

Autori
Sušac, Elena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.04

Godina
2016

Stranica
44

Mentor
Budžaki, Sandra ; Koceva Komlenić, Daliborka (komentor)

Ključne riječi
čajno pecivo ; temperaturni profil ; maslac ; svinjska mast ; margarin
(biscuits ; temperature profile ; butter ; lard ; margarine)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti utjecaj masnoće korištene u zamjesu čajnog peciva na temperaturni profil čajnih peciva dobivenih u laboratorijskim uvjetima. Svaki zamjes razlikovao se prema korištenoj masnoći u recepturi. Čajno pecivo pečeno je na temperaturama od 180, 205 i 230 °C. Temperatura je mjerena pomoću termoparova tipa T. Uzorcima čajnog peciva određena su kvalitativna svojstva teksture pomoću analizatora teksture, te boja pomoću kolorimetra (Konica Minolta Chroma Metera, CR-400). Na ispitivanim uzorcima provedena su mjerenja dužine, visine čajnih peciva te promjena udjela vlage tijekom pečenja. Rezultati dobivenih temperaturnih profila pokazali su da svi uzorci čajnih peciva, bez obzira na vrstu masnoće u zamjesu, imaju isti trend porasta i pada temperature u sredini čajnog peciva. Maksimalne temperature koje su se razvile unutar čajnog peciva razlikuju se s obzirom na temperaturu pećnice prilikom pečenja kao i s obzirom na masnoću koja je korištena prilikom zamjesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Sušac, Elena
Utjecaj vrste masnoće na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Sušac, E. (2016) 'Utjecaj vrste masnoće na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{s}ac, Elena}, year = {2016}, pages = {44}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, temperaturni profil, maslac, svinjska mast, margarin}, title = {Utjecaj vrste masno\'{c}e na temperaturni profil tijekom pe\v{c}enja \v{c}ajnog peciva}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, temperaturni profil, maslac, svinjska mast, margarin}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Su\v{s}ac, Elena}, year = {2016}, pages = {44}, keywords = {biscuits, temperature profile, butter, lard, margarine}, title = {The effect of the used fat on the temperature profile of the tea biscuits during baking}, keyword = {biscuits, temperature profile, butter, lard, margarine}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font