Pregled bibliografske jedinice broj: 819913
Utjecaj vrste masnoće na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva
Utjecaj vrste masnoće na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 819913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vrste masnoće na temperaturni profil
tijekom pečenja čajnog peciva
(The effect of the used fat on the temperature
profile of the tea biscuits during baking)
Autori
Sušac, Elena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.04
Godina
2016
Stranica
44
Mentor
Budžaki, Sandra ; Koceva Komlenić, Daliborka (komentor)
Ključne riječi
čajno pecivo ; temperaturni profil ; maslac ; svinjska mast ; margarin
(biscuits ; temperature profile ; butter ; lard ; margarine)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti utjecaj masnoće korištene u zamjesu čajnog peciva na temperaturni profil čajnih peciva dobivenih u laboratorijskim uvjetima. Svaki zamjes razlikovao se prema korištenoj masnoći u recepturi. Čajno pecivo pečeno je na temperaturama od 180, 205 i 230 °C. Temperatura je mjerena pomoću termoparova tipa T. Uzorcima čajnog peciva određena su kvalitativna svojstva teksture pomoću analizatora teksture, te boja pomoću kolorimetra (Konica Minolta Chroma Metera, CR-400). Na ispitivanim uzorcima provedena su mjerenja dužine, visine čajnih peciva te promjena udjela vlage tijekom pečenja. Rezultati dobivenih temperaturnih profila pokazali su da svi uzorci čajnih peciva, bez obzira na vrstu masnoće u zamjesu, imaju isti trend porasta i pada temperature u sredini čajnog peciva. Maksimalne temperature koje su se razvile unutar čajnog peciva razlikuju se s obzirom na temperaturu pećnice prilikom pečenja kao i s obzirom na masnoću koja je korištena prilikom zamjesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek