Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819455

Određivanje glikemijskog indeksa energetskih pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i tijekom fizičke aktivnosti


Resiga, Nives
Određivanje glikemijskog indeksa energetskih pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i tijekom fizičke aktivnosti, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 819455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa energetskih pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i tijekom fizičke aktivnosti
(Determination of the glycaemic index of energy preparations for consumption before and after training)

Autori
Resiga, Nives

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
03.05

Godina
2016

Stranica
54

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
glikemijski indeks ; sportska izvedba ; energetski pripravci ; med
(glycaemic index ; sport performance ; energy preparations ; honey)

Sažetak
Glikemijski indeks (GI) je pokazatelj koliko određena količina i vrsta ugljikohidrata može utjecati na brzinu promjene koncentracije glukoze u krvi, a povezuje se s brojnim zdravstvenim aspektima. Za postizanje maksimalne sportske izvedbe osim općih principa, prehrana treba zadovoljiti potrebe treninga. Istraživanjima je utvrđeno kako konzumacija ugljikohidrata sa različitim GI prije, tijekom i nakon treninga utječe na sportsku izvedbu, a preferira se hrana visokog GI. Provedeno je određivanje GI dva komercijalno dostupna energetska pripravka namijenjena konzumaciji prije i za vrijeme treninga (gel i žele) i meda prema metodi ISO 26 642:2010. Najlošiju prihvatljivost (utvrđenu hedonističkom skalom) imao je gel (srednja ocjena 3, 1). Glikemija promatrana kroz površinu ispod krivulje (iAUC ± SE) pokazuje statistički značajno najnižu iAUC za med 81, 0 ± 8, 6 dok je statistički značajno najvišu iAUC imao žele 149, 2 ± 16, 2 (p=0, 002 u usporedbi s medom ; p=0, 032 u usporedbi s kontrolom). Statistički značajna razlika (p=0, 008) je utvrđena između GI meda (89, 6 ± 37, 1) i GI želea (162, 1 ± 60, 9), dok u odnosu na GI gela (124, 1 ± 61, 5) nije utvrđena statistički značajna razlika. Rezultati pokazuju kako se med obzirom na GI može smatrati dobrom alternativom energetskim pripravcima namijenjenim sportskoj izvedbi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Resiga, Nives
Određivanje glikemijskog indeksa energetskih pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i tijekom fizičke aktivnosti, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Resiga, N. (2016) 'Određivanje glikemijskog indeksa energetskih pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i tijekom fizičke aktivnosti', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Resiga, Nives}, year = {2016}, pages = {54}, keywords = {glikemijski indeks, sportska izvedba, energetski pripravci, med}, title = {Odre\djivanje glikemijskog indeksa energetskih pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i tijekom fizi\v{c}ke aktivnosti}, keyword = {glikemijski indeks, sportska izvedba, energetski pripravci, med}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Resiga, Nives}, year = {2016}, pages = {54}, keywords = {glycaemic index, sport performance, energy preparations, honey}, title = {Determination of the glycaemic index of energy preparations for consumption before and after training}, keyword = {glycaemic index, sport performance, energy preparations, honey}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font