Pregled bibliografske jedinice broj: 819455
Određivanje glikemijskog indeksa energetskih pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i tijekom fizičke aktivnosti
Određivanje glikemijskog indeksa energetskih pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i tijekom fizičke aktivnosti, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 819455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa energetskih
pripravaka namijenjenih konzumaciji prije i
tijekom fizičke aktivnosti
(Determination of the glycaemic index of energy
preparations for consumption before and after
training)
Autori
Resiga, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
03.05
Godina
2016
Stranica
54
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
glikemijski indeks ; sportska izvedba ; energetski pripravci ; med
(glycaemic index ; sport performance ; energy preparations ; honey)
Sažetak
Glikemijski indeks (GI) je pokazatelj koliko određena količina i vrsta ugljikohidrata može utjecati na brzinu promjene koncentracije glukoze u krvi, a povezuje se s brojnim zdravstvenim aspektima. Za postizanje maksimalne sportske izvedbe osim općih principa, prehrana treba zadovoljiti potrebe treninga. Istraživanjima je utvrđeno kako konzumacija ugljikohidrata sa različitim GI prije, tijekom i nakon treninga utječe na sportsku izvedbu, a preferira se hrana visokog GI. Provedeno je određivanje GI dva komercijalno dostupna energetska pripravka namijenjena konzumaciji prije i za vrijeme treninga (gel i žele) i meda prema metodi ISO 26 642:2010. Najlošiju prihvatljivost (utvrđenu hedonističkom skalom) imao je gel (srednja ocjena 3, 1). Glikemija promatrana kroz površinu ispod krivulje (iAUC ± SE) pokazuje statistički značajno najnižu iAUC za med 81, 0 ± 8, 6 dok je statistički značajno najvišu iAUC imao žele 149, 2 ± 16, 2 (p=0, 002 u usporedbi s medom ; p=0, 032 u usporedbi s kontrolom). Statistički značajna razlika (p=0, 008) je utvrđena između GI meda (89, 6 ± 37, 1) i GI želea (162, 1 ± 60, 9), dok u odnosu na GI gela (124, 1 ± 61, 5) nije utvrđena statistički značajna razlika. Rezultati pokazuju kako se med obzirom na GI može smatrati dobrom alternativom energetskim pripravcima namijenjenim sportskoj izvedbi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
Napomena
Pomoć u izradi: Milica Cvijetić Stokanović, dipl.
ing.