Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 819454

Kvaliteta presadmica zelene salate (Lactuca sativa) i čubra (Satureja hortensis)


Japundžić-Palenkić, Božica; Romanjek Fajdetić, Nataša; Haramija, Josip; Ćuk, Sara
Kvaliteta presadmica zelene salate (Lactuca sativa) i čubra (Satureja hortensis) // Agronomski glasnik, 77 (2015), 3; 97-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 819454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta presadmica zelene salate (Lactuca sativa) i čubra (Satureja hortensis)
(Transplant quality of lettuceE (Lactuca sativa) and savory (Satureja hortensis))

Autori
Japundžić-Palenkić, Božica ; Romanjek Fajdetić, Nataša ; Haramija, Josip ; Ćuk, Sara

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 77 (2015), 3; 97-108

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Presadnice ; Zelena salata ; Čubar
(Transplants ; Lettuce ; Savory)

Sažetak
Osnovni preduvjet uspješnog uzgoja neke vrste ovisi o klijavosti sjemena, agroekološkim uvjetima tijekom proizvodnje te genotipu istraživane sorte. Prvi cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj sorte na klijavost i kvalitetu presadnica tri sorte zelene salate (Lactuca sativa) Majska kraljica, Atrakcija i Brazilijanka istog proizvođača, uzgojenih u plasteniku Veleučilišta u Slavonskom Brodu. Pokus je postavljen u četiri ponavljanja sa 100 posijanih sjemenki u kontejnere sa 104 sjetvena mjesta napunjenih supstratom za uzgoj presadnica salate, a za navodnjavanje je korištena vodovodna voda. Utvrđen je značajan (p≤0, 01) utjecaj sorte salate na sva mjerena svojstva (klijavost, duljinu nadzemnog dijela presadnica, duljinu korijena presadnica, ukupnu duljinu presadnica te masu presadnica). Također je utvrđena korelacijska povezanost između mase i duljine presadnica salate Majska kraljica. Drugi cilj istraživanja bio je utvrditi razliku u klijavosti i kvaliteti presadnica čubra (Satureja hortensis) između sjemena dvaju proizvođača. Presadnice su uzgojene u plasteniku Veleučilišta u Slavonskom Brodu. Pokus je postavljen po shemi četiri ponavljanja x 50 sjemenki. Kontejneri sa 104 sjetvenih mjesta napunjeni su supstratom za uzgoj presadnica. Navodnjavanje je obavljano prema potrebi sa vodovodnom vodom. Nije utvrđena značajna (p≤0, 01) razlika između sjemena dvaju proizvođača za sva mjerena svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Slavonskom Brodu

Citiraj ovu publikaciju:

Japundžić-Palenkić, Božica; Romanjek Fajdetić, Nataša; Haramija, Josip; Ćuk, Sara
Kvaliteta presadmica zelene salate (Lactuca sativa) i čubra (Satureja hortensis) // Agronomski glasnik, 77 (2015), 3; 97-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Japundžić-Palenkić, B., Romanjek Fajdetić, N., Haramija, J. & Ćuk, S. (2015) Kvaliteta presadmica zelene salate (Lactuca sativa) i čubra (Satureja hortensis). Agronomski glasnik, 77 (3), 97-108.
@article{article, author = {Japund\v{z}i\'{c}-Palenki\'{c}, Bo\v{z}ica and Romanjek Fajdeti\'{c}, Nata\v{s}a and Haramija, Josip and \'{C}uk, Sara}, year = {2015}, pages = {97-108}, keywords = {Presadnice, Zelena salata, \v{C}ubar}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {77}, number = {3}, issn = {0002-1954}, title = {Kvaliteta presadmica zelene salate (Lactuca sativa) i \v{c}ubra (Satureja hortensis)}, keyword = {Presadnice, Zelena salata, \v{C}ubar} }
@article{article, author = {Japund\v{z}i\'{c}-Palenki\'{c}, Bo\v{z}ica and Romanjek Fajdeti\'{c}, Nata\v{s}a and Haramija, Josip and \'{C}uk, Sara}, year = {2015}, pages = {97-108}, keywords = {Transplants, Lettuce, Savory}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {77}, number = {3}, issn = {0002-1954}, title = {Transplant quality of lettuceE (Lactuca sativa) and savory (Satureja hortensis)}, keyword = {Transplants, Lettuce, Savory} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font