Pregled bibliografske jedinice broj: 819287
Obogaćivanje konzumnih jaja luteinom
Obogaćivanje konzumnih jaja luteinom, 2015., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 819287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obogaćivanje konzumnih jaja luteinom
(Enrichment of table eggs with lutein)
Autori
Grčević, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
05.06
Godina
2015
Stranica
121
Mentor
Kralik, Gordana
Ključne riječi
lutein ; omega-3 masne kiseline ; kvaliteta jaja ; boja žumanjka ; profil masnih kiselina ; oksidacija lipida
(lutein ; omega-3 fatty acids ; egg quality ; yolk color ; fatty acids profile ; lipid oxidation)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj luteina dodanog u hranu nesilica na povećanje sadržaja luteina u žumanjku standardnih jaja i jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama kao i njegovo djelovanje na pokazatelje kvalitete jaja, profil masnih kiselina i oksidaciju lipida u žumanjcima te biokemijske pokazatelje u krvi nesilica. Istraživanje je provedeno u istom terminu u dva usporedna pokusa (tretmani K i O) na ukupno 600 kokoši nesilica Tetra SL hibrida koje su bile u 31. tjednu starosti, a trajalo je 5 tjedana. Svaki tretman obuhvaćao je po 300 nesilica podijeljenih u kontrolnu i dvije pokusne skupine. U tretmanu K nesilice su hranjene standardnom smjesom, a u tretmanu O smjesom koja sadrži 5% mješavine ulja s povećanim udjelom omega-3 masnih kiselina. Pokusne skupine unutar tretmana razlikovale su se po razinama luteina dodanog u smjesu na sljedeći način: bez dodatka luteina (K0 i O0), dodano 200 mg/kg luteina (K200 i O200) i dodano 400 mg/kg luteina (K400 i O400). Rezultati istraživanja pokazali su značajno (P<0, 001) obogaćivanje jaja luteinom u oba tretmana. Sadržaj luteina u jajima porastao je prosječno 7, 65 puta u tretmanu K te 5, 39 puta u tretmanu O. U tretmanu K zabilježen je značajan (P=0, 028) utjecaj luteina na povećanje mase jaja K200 skupine te značajno (P=0, 001) deblja ljuska jaja u K400 skupini. Lutein je značajno (P<0, 001) utjecao na smanjenje pH vrijednosti svježeg žumanjka K200 skupine i povećanje pH vrijednosti svježih bjelanjaka O200 i O400 skupina. Utvrđen je značajan utjecaj (P<0, 001) luteina na porast vrijednosti boje žumanjka (EggMulti Tester) u oba tretmana. Primjećuje se značajan utjecaj (P<0, 001) luteina na smanjenje CIE L* i povećanje CIE a* i CIE b* vrijednosti boje žumanjka u tretmanu K, dok je u tretmanu O lutein značajno utjecao (P<0, 001) samo na povećanje CIE a* vrijednosti žumanjka. Dodatak luteina uzrokovao je značajan porast sadržaja ukupnih MUFA (P=0, 007) te smanjenje ukupnih n-6 PUFA (P=0, 002) i n-3 PUFA (P=0, 021) u K200 skupini, dok je u O tretmanu lutein značajno povećao (P=0, 017) sadržaj n-3 PUFA i značajno (P=0, 025) smanjio omjer n-6/n-3 PUFA. Lutein nije utjecao (P>0, 05) na vrijednosti TBARS-a u žumanjcima jaja i biokemijskih pokazatelja u krvi nesilica u oba tretmana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek