Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 818325

Utjecaj sastava mješavina na svojstva gotovih tableta


Gretić, Matija
Utjecaj sastava mješavina na svojstva gotovih tableta, 2015., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 818325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastava mješavina na svojstva gotovih tableta
(Effect of mixture composition on tablet properties)

Autori
Gretić, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2015

Stranica
69

Mentor
Matijašić, Gordana

Ključne riječi
granuliranje; tabletiranje; omeprazol; saharoza; polivinilpirolidon; manitol; laktoza; raspodjela veličina čestica; nasipni kut; nasipna gustoća; gustoća nakon potresanja; rastrošljivost; raspadljivost
(granulation; tableting; omeprazole; sucrose; polyvinylpyrrolidone; mannitol; lactose; particle size distribution; angle of repose; bulk density; tapped density; friability; dissolution)

Sažetak
Svojstva koja čine tablete jednim od najboljih oblika gotovih lijekova su jednostavan način primjene i mogućnost preciznog doziranja djelatne tvari u tabletu prilikom proizvodnje kao i u liječenju. Kvalitetnim izborom pomoćnih tvari i primjenom tehnoloških postupaka moguće je oblikovati različite vrste farmaceutskih oblika te utjecati na svojstva gotovih tableta. Cilj ovog rada bio je ispitivanje utjecaja sastava mješavina za tabletiranje na svojstva gotovih tableta i ujednačenost sadržaja djelatne tvari, omeprazola. U eksperimentu je korišteno sedam komponenata iz kojih je pripremljeno pet različitih mješavina za tabletiranje. Kao osnovna komponenta u svim mješavinama korištena je granulirana saharoza dobivena granuliranjem usitnjene saharoze p.a. uz dodatak veziva polivinilpirolidona (PVP). Mikrokristalinična celuloza (MCC), manitol, laktoza te PanExcea MC200G izvorna i granulirana, korištene su kao sredstva za dopunjavanje u mješavinama. U svaku mješavinu kao sredstvo za klizenje dodano je 3 % magnezijevog stearata. Pojedinačnim komponentama i mješavinama određena je raspodjela veličina čestica, kut mirovanja, nasipna gustoća i gustoća nakon sabijanja te su izračunati indeksi kompresibilnosti i Hausnerov omjer. Postupak tabletiranja proveden je na ekscentričnoj tabletirki s jednim parom klipova te je na dobivenim tabletama ispitana raspadljivost, tvrdoća, dimenzije i rastrošljivost. Odabirom najpogodnije mješavine i tablete najboljih karakteristika dobivena je osnova za dodatak djelatne tvari, omeprazola. Omeprazol je dodan na dva načina, u procesu miješanja i u procesu granuliranja u fluidiziranom sloju. Osim provedenih standardnih testova karakterizacije, na dobivenima tabletama omeprazola provedeno je ispitivanje sadržaja djelatne tvari u 10 nasumično odabranih tableta. Rezultati su pokazali značajan utjecaj raspodjele veličina čestica na svojstva mješavina, a time i na karakteristike tableta. Granuliranje se pokazalo kao ključan korak u procesu izrade tableta jer je postignuta pogodna raspodjela veličina čestica, bolja tecivost mješavina, veća tvrdoča tablete te ujednačeniji sastav omeprazola u tabletama čime se osigurava točnost doziranja djelatne tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Gordana Matijašić (mentor)

Avatar Url Matija Gretić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gretić, Matija
Utjecaj sastava mješavina na svojstva gotovih tableta, 2015., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Gretić, M. (2015) 'Utjecaj sastava mješavina na svojstva gotovih tableta', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Greti\'{c}, Matija}, year = {2015}, pages = {69}, keywords = {granuliranje, tabletiranje, omeprazol, saharoza, polivinilpirolidon, manitol, laktoza, raspodjela veli\v{c}ina \v{c}estica, nasipni kut, nasipna gusto\'{c}a, gusto\'{c}a nakon potresanja, rastro\v{s}ljivost, raspadljivost}, title = {Utjecaj sastava mje\v{s}avina na svojstva gotovih tableta}, keyword = {granuliranje, tabletiranje, omeprazol, saharoza, polivinilpirolidon, manitol, laktoza, raspodjela veli\v{c}ina \v{c}estica, nasipni kut, nasipna gusto\'{c}a, gusto\'{c}a nakon potresanja, rastro\v{s}ljivost, raspadljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Greti\'{c}, Matija}, year = {2015}, pages = {69}, keywords = {granulation, tableting, omeprazole, sucrose, polyvinylpyrrolidone, mannitol, lactose, particle size distribution, angle of repose, bulk density, tapped density, friability, dissolution}, title = {Effect of mixture composition on tablet properties}, keyword = {granulation, tableting, omeprazole, sucrose, polyvinylpyrrolidone, mannitol, lactose, particle size distribution, angle of repose, bulk density, tapped density, friability, dissolution}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font