Pregled bibliografske jedinice broj: 817710
O leksičkim osobitostima dvaju starih iločkih kulinarskih zapisa
O leksičkim osobitostima dvaju starih iločkih kulinarskih zapisa // Zbornik radova sa znanstvenoga kolokvija povodom 70. obljetnice rođenja i znanstvenoga doprinosa Stjepana Hranjeca / Kos-Lajtman, Andrijana (ur.).
Zagreb : Čakovec: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 129-137 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 817710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
O leksičkim osobitostima dvaju starih iločkih kulinarskih zapisa
(About lexical features of two old cookbooks)
Autori
Vodopija, Irena ; Smajić, Dubravka ; Cerovski, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova sa znanstvenoga kolokvija povodom 70. obljetnice rođenja i znanstvenoga doprinosa Stjepana Hranjeca
/ Kos-Lajtman, Andrijana - Zagreb : Čakovec : Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 129-137
ISBN
978-953-8115-00-4
Skup
Znanstveni kolokvij povodom 70. obljetnice rođenja i znanstvenoga doprinosa Stjepana Hranjeca
Mjesto i datum
Čakovec, Hrvatska, 21.04.2016
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Kulinarski leksik; iločki govor; germanizmi; turcizmi; hungarizmi; mjesne inačice hrvatskoga kulinarskoga leksika
(Culinary lexicon; Ilok speach; German loanwords; Turkish loanwords; Hungarian loanwords; local version of Croatian culinary lexicon)
Sažetak
Rad donosi prikaz iločkoga kulinarskoga leksika zapisanoga u dvjema starim iločkim kuharicama: u Kuvarki Barbare Klasanović iz 1896. godine i zbirci recepata Zorke Kovačić iz 40-ih godina prošloga stoljeća. Opisane su riječi i izrazi koji su u iločki govor ušli iz njemačkoga, turskoga i mađarskoga jezika, ili pak preko njih. Uzrok jezičnomu posuđivanju u tom mjesnom govoru bile su mnoge migracije stanovništva u iločkom kraju. Istaknute su fonološke, morfološke i sintaktičke inačice hrvatskoga kulinarskoga leksika u iločkom govoru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek