Pregled bibliografske jedinice broj: 817613
Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska na sastav i kakvoću meda
Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska na sastav i kakvoću meda, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 817613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska na sastav i kakvoću meda
(Influence of beeswax adulteration on the composition and quality of honey)
Autori
Car, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.05
Godina
2016
Stranica
44
Mentor
Bubalo, Dragan
Neposredni voditelj
Svečnjak, Lidija
Ključne riječi
satne osnove; patvorenje; parafin; sastav i kakvoća meda
(comb foundations; adulteration; paraffin; honey composition and quality)
Sažetak
Pčelinji je vosak (saće) medij u kojem se med skladišti i sazrijeva, a njegov karakteristični kemijski sastav osigurava čvrstoću i konzistenciju izgrađenog saća i odvijanje specifičnih kemijskih procesa koji se zbivaju tijekom dozrijevanja meda u saću. Patvorenje pčelinjeg voska (satnih osnova) dugo je prisutan i rastući problem u svijetu, no još uvijek nema međunarodno propisanih analitičkih metoda za rutinsku kontrolu njegove autentičnosti. Posljedično tome, na svjetskom je tržištu prisutno već preko 15 supstanci različitog podrijetla kojima se patvori pčelinji vosak, a najzastupljeniji je parafin. Iako su med i pčelinji vosak neodvojive cjeline u procesu proizvodnje meda i radi toga kakvoća pčelinjeg voska ima izuzetan značaj za pčelare i potrošače, u dostupnoj znanstvenoj literaturi do danas nema podataka o utjecaju patvorenja pčelinjeg voska na sastav i kakvoću meda. Stoga je cilj ovog rada bio utvrditi razlike u kemijskom sastavu i organoleptičkim svojstvima između uzoraka meda uskladištenog u saću izgrađenom na satnim osnovama patvorenim parafinom i uzoraka meda uskladištenog u saću izgrađenom na satnim osnovama od autentičnog pčelinjeg voska. Prikupljeni uzorci meda analizirani su klasičnim (referentnim) analitičkim metodama i metodom FTIR-ATR spektroskopije. Rezultati istraživanja pokazali su razlike i negativan utjecaj patvorenja pčelinjeg voska na sastav i kakvoću meda, organoleptička svojstva i normalan proces izgradnje saća te su dokazane promjene u procesu dozrijevanja meda. Prosječne su vrijednosti udjela vode analiziranih uzoraka bile više u uzorcima meda uskladištenog u saću izgrađenom na parafinskim satnim osnovama na svim lokacijama što ukazuje na sporiji proces dozrijevanja meda (isparavanja vode) u uzorcima meda uskladištenog u saću izgrađenom na parafinskim satnim osnovama. Vrijednosti električne provodnosti bile su podjednake između meda uskladištenog u saću izgrađenom na satnim osnovama i autentičnog pčelinjeg voska te nije uočena bitna razlika između uzoraka, dok su se pH vrijednosti analiziranih uzoraka meda kretale u okvirima dopuštenih vrijednosti za med, ali su uočene više vrijednosti u uzorcima meda uskladištenim u saću izgrađenom na patvorenim satnim osnovama. Spektralne varijacije također su uočene u velikom broju uzoraka te ukazuju na promijenjen mehanizam dozrijevanja (biokemijske procese).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb