Pregled bibliografske jedinice broj: 817266
Optimiziranje kakvoće plodova mandarine sorte “Kawano Wase” toplinskim tretmanima poslije berbe
Optimiziranje kakvoće plodova mandarine sorte “Kawano Wase” toplinskim tretmanima poslije berbe, 2016., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 817266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiziranje kakvoće plodova mandarine sorte “Kawano Wase” toplinskim tretmanima poslije berbe
(Optimisation of postharvest fruit quality of Satsuma mandarin cv. 'Kawano Wase' by heat treatments)
Autori
Babić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.05
Godina
2016
Stranica
33
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
mandarina; toplinski predtretman; omjer šećera i kiselina
(Satsuma mandarin; heat pre-treatment; sugar : acid ratio; postharvest)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj zračno - toplinskog predtretmana na plodove mandarine unshiu sorte 'Kawano Wase', s ciljem da se dobije pogodan omjer šećera i kiselina. Plodovi su ubrani u dva roka berbe (50% i 75% površine ploda obojano žutom bojom) te podvrgnuti tretmanu 3 dana i 5 dana na 30 ˚C. Jedan uzorak je bio kontrola (izostanak predtretmana). Nakon tretmana plodovi su držani na sobnoj temperaturi 6 dana. Rezultati pokazuju da nema signifikantne razlike u kaliranju plodova između kontrole i tretmana. Topljiva suha tvar se povećala u oba tretmana i u kontroli, dok se količina kiselina značajno smanjila u tretmanima u odnosu na kontrolu. Veće promjene u boji su primijećene u plodovima ubranim u fazi 50% žute boje od onih ubranih 75% žute boje, te su razlike između tretmana signifikantne.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)