Pregled bibliografske jedinice broj: 816263
Određivanje antioksidacijske sposobnosti acetilkolinesteraze vodenog ekstrakta mirisne ljubice (<i>Viola odorata</i> L.)
Određivanje antioksidacijske sposobnosti acetilkolinesteraze vodenog ekstrakta mirisne ljubice (Viola odorata L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 816263 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje antioksidacijske sposobnosti acetilkolinesteraze vodenog ekstrakta mirisne ljubice (<i>Viola odorata</i> L.)
(Determination of antioxidant activity and acetylcholinesterase inhibitory activity of sweet violet (<i>Viola odorata</i> L.) water extract)
Autori
Radanović, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
17.09
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Burčul, Franko
Ključne riječi
acetilkolinesteraza; DPPH; FRAP; Ellman; <i>V. odorata</i>
(acetylcholinesterase; DPPH; FRAP; Ellman; <i>V. odorata</i>)
Sažetak
Otkrivanje novih prirodnih antioksidansa i inhibitora enzima acetilkolinesteraze moglo bi imati važnu ulogu u prevenciji štetnih oksidacijskih procesa i ublažavanju simptoma kod neurodegenerativnih oboljenja poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. U ovom istraživanju korištena je biljka mirisna ljubica (<i>Viola odorata</i> L.). Cilj ovoga rada bio je odrediti sadržaj ukupnih fenola, ispitati antioksidacijska svojstva i sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze (AChE) vodenog ekstrakta biljke. Sadržaj ukupnih fenola određen je primjenom Folin-Ciocalteu metode, antioksidacijska aktivnost je ispitana metodama hvatanja slobodnih 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikala (DPPH) i mjerenjem redukcijskog potencijala (FRAP), dok je sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze određena metodom po Ellmanu. Analizama je dokazana realtivno dobra antioksidacijska aktivnost vodenog ekstrakta, dok rezultati ispitivanja inhibicije enzima acetilkolinesteraze na uzorcima koncentracija 1, 5, i 10 mg/mL nisu pokazali sposobnost inhibicije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija