Pregled bibliografske jedinice broj: 816167
Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u kokoši nesilica
Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u kokoši nesilica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 816167 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u kokoši nesilica
(Digestibility of calcium from egg shell in laying hens)
Autori
Cafuk, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
2016
Stranica
36
Mentor
Grbeša, Darko
Ključne riječi
probavljivost; kalcij; veličina čestica; ljuska jajeta; nesilice
(Digestibility; calcium; particle size; egg shell; laying hens)
Sažetak
SAŽETAK Kalcij je najvažniji i najzastupljeniji mineral u ljusci jaja kokoši nesilica. Izvor i probavljivost kalcija najviše određuju tvrdoću ljuske čija loša kvaliteta je glavni izvor gubitaka u proizvodnji jaja osobito u starijih kokoši nesilica. Dobro je poznata bolja probavljivost kalcija iz krupnom nego sitno mljevene ljuske jajeta ali nije poznata između sitno i srednje krupnom mljevene ljuske jajeta. Kako se krupno mljevena ljuska neravnomjerno raspoređuje u potpunim smjesama za kokoši nesilice cilj rada je bio utvrditi probavljivost kalcija iz hrane sa potpunom ili polovičnom zamjenom vapnenca sa sitno i srednje krupno mljevenom ljuskom jaja u starijih kokoši nesilica. Istraživanje probavljivosti je provedeno na 75 Hissex-brown nesilica u dobi od 75 tjedana tijekom zadnjih 28 dana nesivosti. Nesilice su raspoređene u pet tretmana sa pet ponavljanja sa tri kokoši u svakom od ponavljanja. Sitna ljuska je bila 3, 76 puta sitnija od srednje krupne ljuske (0, 15:0, 56 mm). Istraživanjem je utvrđeno da starije nesilice najlošije probavljaju kalciji kada on potječe samo iz vapnenca (32, 68%:42, 60%). Iako utvrđena statistički značajna razlike u probavljivosti između pojedinih tretmana nije nađena razlika u probavljivosti kalcija potpunog i polovičnog porijekla iz ljuske i vapnenca (42, 7%:42, 5%) te između i sitne i srednje krupne ljuske (42, 4%:42, 85%). Nema razlike u probavljivosti kalcija iz srednje i sitno mljevene ljuske jajeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Grbeša
(mentor)