Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 816167

Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u kokoši nesilica


Cafuk, Ivana
Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u kokoši nesilica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 816167 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u kokoši nesilica
(Digestibility of calcium from egg shell in laying hens)

Autori
Cafuk, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.04

Godina
2016

Stranica
36

Mentor
Grbeša, Darko

Ključne riječi
probavljivost; kalcij; veličina čestica; ljuska jajeta; nesilice
(Digestibility; calcium; particle size; egg shell; laying hens)

Sažetak
SAŽETAK Kalcij je najvažniji i najzastupljeniji mineral u ljusci jaja kokoši nesilica. Izvor i probavljivost kalcija najviše određuju tvrdoću ljuske čija loša kvaliteta je glavni izvor gubitaka u proizvodnji jaja osobito u starijih kokoši nesilica. Dobro je poznata bolja probavljivost kalcija iz krupnom nego sitno mljevene ljuske jajeta ali nije poznata između sitno i srednje krupnom mljevene ljuske jajeta. Kako se krupno mljevena ljuska neravnomjerno raspoređuje u potpunim smjesama za kokoši nesilice cilj rada je bio utvrditi probavljivost kalcija iz hrane sa potpunom ili polovičnom zamjenom vapnenca sa sitno i srednje krupno mljevenom ljuskom jaja u starijih kokoši nesilica. Istraživanje probavljivosti je provedeno na 75 Hissex-brown nesilica u dobi od 75 tjedana tijekom zadnjih 28 dana nesivosti. Nesilice su raspoređene u pet tretmana sa pet ponavljanja sa tri kokoši u svakom od ponavljanja. Sitna ljuska je bila 3, 76 puta sitnija od srednje krupne ljuske (0, 15:0, 56 mm). Istraživanjem je utvrđeno da starije nesilice najlošije probavljaju kalciji kada on potječe samo iz vapnenca (32, 68%:42, 60%). Iako utvrđena statistički značajna razlike u probavljivosti između pojedinih tretmana nije nađena razlika u probavljivosti kalcija potpunog i polovičnog porijekla iz ljuske i vapnenca (42, 7%:42, 5%) te između i sitne i srednje krupne ljuske (42, 4%:42, 85%). Nema razlike u probavljivosti kalcija iz srednje i sitno mljevene ljuske jajeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cafuk, Ivana
Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u kokoši nesilica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Cafuk, I. (2016) 'Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u kokoši nesilica', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cafuk, Ivana}, year = {2016}, pages = {36}, keywords = {probavljivost, kalcij, veli\v{c}ina \v{c}estica, ljuska jajeta, nesilice}, title = {Probavljivost kalcija iz ljuske jajeta u koko\v{s}i nesilica}, keyword = {probavljivost, kalcij, veli\v{c}ina \v{c}estica, ljuska jajeta, nesilice}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cafuk, Ivana}, year = {2016}, pages = {36}, keywords = {Digestibility, calcium, particle size, egg shell, laying hens}, title = {Digestibility of calcium from egg shell in laying hens}, keyword = {Digestibility, calcium, particle size, egg shell, laying hens}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font