Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 816120

Hranidbena svojstva kukruza


Grbeša, Darko
Hranidbena svojstva kukruza. Zagreb: Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, 2016 (monografija)


CROSBI ID: 816120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidbena svojstva kukruza
(Nutritive properties of maize)

Autori
Grbeša, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
136

ISBN
9789535507505

Ključne riječi
kukuruz; hranidbena svojstva
(maize. nutritive properties)

Sažetak
Porast stanovništva prati povišeni porast potrošnje mesa peradi i svinja te je bolja konverzija biljne pa tako i kukuruza u animalnu hranu jedan od stupova osiguravanja dovoljne količine hrane za ljude. Cilj nam je proizvesti što više mesa, mlijeka i jaja sa što boljim iskorištenjem energije i fitonutrijenata kukuruza. Kukuruz je u velikom broju država glavni sastojak hrane domaćih životinja koja čini 60-70% troškova stočarske proizvodnje, te se svaka nepravilnost u procjeni hranjivosti očituje manje učinkovitom proizvodnjom i smanjenom zaradom stočara. U hranidbi životinja potroši se najviše ili 67% svjetske proizvodnje kukuruza od 988 milijuna tona, pa on od svih ratarskih i industrijskih kultura najviše ili 33% podmiruje energetske i čak 13% proteinske potreba svjetske animalne proizvodnje. Opsežna, recentna, znanstvena istraživanja daju nove spoznaje o utjecaju fine građe i strukture škroba te zeinskih frakcija omotača na visinu i brzinu probavljivosti, iskorištenje škroba, ali i fitonutrijenata kukuruza na proizvodnju i zdravlje kukuruza i životinja. Danas se prikladnost hibrida kukuruza mjeri kroz potencijalnu proizvodnju zrna, otpornosti na bolesti i prilagodbu klimatskim ekstremima, te hranjivost, zdravstvenu ispravnost i zdravstvenu vrijednost za životinje i ljude. Kinetika probave škroba u buragu preživača i tanom crijevu peradi i svinja određna ponajviše sadržajem i frakcijama zeina više od probavljivosti određuje energetsku vrijednost kukuruza. Sadržaj zeina u kukuruzu je jednostavan i pouzdan pokazatelj enegetske iskoristivosti škroba kukuruza. Bc hibridi kukuruza odlikuju se raznolikim fizičkim, energetskim, fitonutritivnim i pigmentacijskim svojstvima, kinetikama probave škroba, te nam njihovo poznavanje olakšava pronalaženje pravog hibrida za našu animalnu proizvodnju. Bc hibridi kukuruza objedinjuju visoku hranjivost i antioksidativnu aktivnost s dobrim potencijalom prinosa i adaptivnim svojstvima na klimatske ekstreme. Monografija pruža relevantne spoznaje u vrednovanju kukuruza i podatke o hranidbenim svojstvima Bc hibrida koji omogućuje precizniji uzgoj i efikasniju pretvorbu (konverziju) hrane u animalne proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
17817804960368

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grbeša, Darko
Hranidbena svojstva kukruza. Zagreb: Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, 2016 (monografija)
Grbeša, D. (2016) Hranidbena svojstva kukruza. Zagreb, Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja.
@book{book, author = {Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2016}, pages = {136}, keywords = {kukuruz, hranidbena svojstva}, isbn = {9789535507505}, title = {Hranidbena svojstva kukruza}, keyword = {kukuruz, hranidbena svojstva}, publisher = {Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2016}, pages = {136}, keywords = {maize. nutritive properties}, isbn = {9789535507505}, title = {Nutritive properties of maize}, keyword = {maize. nutritive properties}, publisher = {Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font