Pregled bibliografske jedinice broj: 816120
Hranidbena svojstva kukruza
Hranidbena svojstva kukruza. Zagreb: Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, 2016 (monografija)
CROSBI ID: 816120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena svojstva kukruza
(Nutritive properties of maize)
Autori
Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena
Izdavač
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja
Grad
Zagreb
Godina
2016
Stranica
136
ISBN
9789535507505
Ključne riječi
kukuruz; hranidbena svojstva
(maize. nutritive properties)
Sažetak
Porast stanovništva prati povišeni porast potrošnje mesa peradi i svinja te je bolja konverzija biljne pa tako i kukuruza u animalnu hranu jedan od stupova osiguravanja dovoljne količine hrane za ljude. Cilj nam je proizvesti što više mesa, mlijeka i jaja sa što boljim iskorištenjem energije i fitonutrijenata kukuruza. Kukuruz je u velikom broju država glavni sastojak hrane domaćih životinja koja čini 60-70% troškova stočarske proizvodnje, te se svaka nepravilnost u procjeni hranjivosti očituje manje učinkovitom proizvodnjom i smanjenom zaradom stočara. U hranidbi životinja potroši se najviše ili 67% svjetske proizvodnje kukuruza od 988 milijuna tona, pa on od svih ratarskih i industrijskih kultura najviše ili 33% podmiruje energetske i čak 13% proteinske potreba svjetske animalne proizvodnje. Opsežna, recentna, znanstvena istraživanja daju nove spoznaje o utjecaju fine građe i strukture škroba te zeinskih frakcija omotača na visinu i brzinu probavljivosti, iskorištenje škroba, ali i fitonutrijenata kukuruza na proizvodnju i zdravlje kukuruza i životinja. Danas se prikladnost hibrida kukuruza mjeri kroz potencijalnu proizvodnju zrna, otpornosti na bolesti i prilagodbu klimatskim ekstremima, te hranjivost, zdravstvenu ispravnost i zdravstvenu vrijednost za životinje i ljude. Kinetika probave škroba u buragu preživača i tanom crijevu peradi i svinja određna ponajviše sadržajem i frakcijama zeina više od probavljivosti određuje energetsku vrijednost kukuruza. Sadržaj zeina u kukuruzu je jednostavan i pouzdan pokazatelj enegetske iskoristivosti škroba kukuruza. Bc hibridi kukuruza odlikuju se raznolikim fizičkim, energetskim, fitonutritivnim i pigmentacijskim svojstvima, kinetikama probave škroba, te nam njihovo poznavanje olakšava pronalaženje pravog hibrida za našu animalnu proizvodnju. Bc hibridi kukuruza objedinjuju visoku hranjivost i antioksidativnu aktivnost s dobrim potencijalom prinosa i adaptivnim svojstvima na klimatske ekstreme. Monografija pruža relevantne spoznaje u vrednovanju kukuruza i podatke o hranidbenim svojstvima Bc hibrida koji omogućuje precizniji uzgoj i efikasniju pretvorbu (konverziju) hrane u animalne proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA