Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 815719

Analiza mogućnosti osnivanja zadruge za ekološku proizvodnju hrane na području Zagrebačke županije


Kos, Josip
Analiza mogućnosti osnivanja zadruge za ekološku proizvodnju hrane na području Zagrebačke županije, 2015., diplomski rad, diplomski, Veleučilište VERN, Specijalistički diplomski stručni studij Poduzetnički menadžment, Zagreb


CROSBI ID: 815719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza mogućnosti osnivanja zadruge za ekološku proizvodnju hrane na području Zagrebačke županije
(A possibility analysis of founding a cooperative for organic food production in the Zagreb county)

Autori
Kos, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veleučilište VERN, Specijalistički diplomski stručni studij Poduzetnički menadžment

Mjesto
Zagreb

Datum
28.04

Godina
2015

Stranica
67

Mentor
Gregov, Zrinka

Ključne riječi
organska hrana; ekološka hrana; ekološka proizvodnja hrane; zadruga; Zagrebačka županija
(organic food; organic food production; cooperetive; Zagreb County)

Sažetak
Prilikom govora o Hrvatskoj često se spominje Jadransko more kao najljepše i najčišće more, zatim naša obala, predivna raznolikost krajolika te turistički potencijal zemlje. Osim svega navedenog, Hrvatska ima i obradive površine, bogata je izvorima vode, čistim okolišem i klimom koja je povoljna za poljoprivredu. No, osim turizma, nada se može polagati i u razvoj poljoprivrede kao strateške gospodarske grane. Uz sve spomenute prirodne blagodati, Hrvatska ima i značajan poljoprivredni potencijal te može proizvoditi dovoljnu količinu hrane, makar samo za vlastite potrebe. Što se tiče organske hrane, danas se obrađuje 30% ukupnih obradivih površina u Hrvatskoj. Većina obradivih površina je zasađena monokulturama jer zahtijevaju manje radnog angažmana te je za njih dovoljan i niži stupanj educiranosti. Organski proizvedena hrana spada u najbrže rastuća tržišta u Europi, čak i u vrijeme recesije te bilježi kontinuirani rast u svijetu. Hrvatska bi trebala iskoristiti činjenicu što je postala članicom Europske unije tako da povuče financijska sredstva iz njenih fondova i time poboljša svoje poljoprivredno gospodarstvo. Zagrebačka županija bogata je poljoprivrednim površinama, bitnima za gospodarski razvitak toga područja. Ono što nedostaje kako bi se racionalno koristili zemljišni resursi i održao razvoj poljoprivrede su informacije o pogodnosti poljoprivrednog zemljišta te mjere poticaja malih proizvođača ekološke hrane. Zagrebačka županija spada u jednu od najvažnijih županija za razvoj hrvatske poljoprivrede. Potreba za razgraničenjem prostora je jedan od osnovnih uvjeta za razvoj ekološke poljoprivrede zbog različitosti agroekoloških i proizvodno-gospodarskih prilika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište VERN, Zagreb

Profili:

Avatar Url ZRINKA GREGOV (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Josip
Analiza mogućnosti osnivanja zadruge za ekološku proizvodnju hrane na području Zagrebačke županije, 2015., diplomski rad, diplomski, Veleučilište VERN, Specijalistički diplomski stručni studij Poduzetnički menadžment, Zagreb
Kos, J. (2015) 'Analiza mogućnosti osnivanja zadruge za ekološku proizvodnju hrane na području Zagrebačke županije', diplomski rad, diplomski, Veleučilište VERN, Specijalistički diplomski stručni studij Poduzetnički menadžment, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Josip}, year = {2015}, pages = {67}, keywords = {organska hrana, ekolo\v{s}ka hrana, ekolo\v{s}ka proizvodnja hrane, zadruga, Zagreba\v{c}ka \v{z}upanija}, title = {Analiza mogu\'{c}nosti osnivanja zadruge za ekolo\v{s}ku proizvodnju hrane na podru\v{c}ju Zagreba\v{c}ke \v{z}upanije}, keyword = {organska hrana, ekolo\v{s}ka hrana, ekolo\v{s}ka proizvodnja hrane, zadruga, Zagreba\v{c}ka \v{z}upanija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Josip}, year = {2015}, pages = {67}, keywords = {organic food, organic food production, cooperetive, Zagreb County}, title = {A possibility analysis of founding a cooperative for organic food production in the Zagreb county}, keyword = {organic food, organic food production, cooperetive, Zagreb County}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font